Byrokracia Bruselu spomaľuje pomoc pre Ukrajinu

schulz
Martin Schulz. PHOTO: Flickr.

Prezident Európskeho parlamentu Martin Schulz apeloval na predstaviteľov EÚ, aby sa zaoberali reakciou EÚ na krízu na Ukrajine. Vyzval, aby EÚ zohrávala dôležitú úlohu v týchto otázkach a poskytla krajine finančnú a politickú pomoc pre zachovanie jednoty a nezávislosti Ukrajiny.

Ku kríze sa vyjadril aj Elmar Brok, ktorý odsúdil prehnanú byrokraciu, ktorá spomaľuje prenos pomoci potrebnej v krízových oblastiach. Peter Balas, vedúci podpory Európskej komisie pre Ukrajinu a Ertugrul Apakan, vedúci špeciálnej pozorovateľskej misie OBSE povedali, že by sa finančné prostriedky pre Ukrajinu mohli rovnať miliardám eur.

V rámci dohody medzi prezidentom Schulzom a prezidentom Poroshenkom by malo dôjsť k zrýchlenému postupu v Európskom parlamente. Komisia tiež pripravuje nový balík sankcií proti Rusku, ktorý bude predložený členským štátom.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

„Zahraničná politika má v prípade, že je v stávke bezpečnosť EÚ prednosť pred politikou obchodu,“ odpovedal Carlo Calenda, námestník ministra pre hospodársky rozvoj na otázku Výboru pre medzinárodný obchod o obchodných vzťahoch Ruska a Ukrajiny.

Rovnako sa budú skúmať spôsoby, ktoré umožnia EÚ lepšie sa vyrovnať s dôsledkami vzniknutej situácie, ale aj s podobnými situáciami v budúcnosti.

O vik

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices