Európska investičná banka má čerstvú posilu zo Španielska. Jej novým podpredsedom sa stal Román Escolano

escolano
Román Escolano, podpredseda EIB. PHOTO: Flickr.

Európska investičná banka (EIB) má nového podpredsedu a zároveň aj člena Riadiaceho výboru. Je ním Román Escolano, ktorého do tejto pozície menovala správna rada EIB na návrh španielskeho ministra, so súhlasom Portugalska.

Funkcie sa ujal 1. septembra 2014 a svoje nové postavenie komentoval slovami: „Som rád, že som bol menovaný do Európskej investičnej banky ako člen Riadiaceho výboru. Veľmi si vážim prácu pre EIB, ktorá je v súčasnom európskom kontexte veľmi dôležitou inštitúciou, a to najmä pri vytváraní pracovných miest a rastu v Európskej únii.“

Escolano pred príchodom do banky pôsobil ako prezident v Instituto de Crédito Oficial (ICO) v Španielsku, naberal skúsenosti ako vedúci ekonomického odboru na úrade predsedu vlády a tiež zastával viacero funkcií v štátnom aj súkromnom sektore.

Viac..  Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Riadiaci výbor je stálym kolektívnym výkonným orgánom EIB, ktorý sa skladá z predsedu a ôsmich podpredsedov. Jeho členovia sú menovaní Radou guvernérov, teda ministrov financií všetkých 28 členských štátov EÚ, a to až na šesť rokov.

O tib

Odporúčame pozrieť

Klimaticky neutrálne hospodárstvo podporia únia a Európska investičná banka sumou 11,5 miliardy eur

Európska komisia (EK) a Európska investičná banka (EIB) podpísali dohodu o úverovom nástroji pre verejný …

Consent choices