benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO © European Union 2014

Flašíková Beňová kritizuje asociačnú dohodu: Len aby sme sa neunáhlili

benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO © European Union 2014

Zrýchlené konanie v prípade asociačnej dohody s Ukrajinou by bolo kontraproduktívne. Bol by to unáhlený krok, ktorý by spôsobil, že ukrajinské politické elity nebudú dostatočne motivované na realizáciu vnútorných reforiem, ktoré sú v prípade ich snáh o vstup do Európskej únie (EÚ) viac ako nevyhnutné.

Vnútorná nejednotnosť a napätie na Ukrajine sa nevyriešia prísľubom jej urýchlenej integrácie do EÚ. „Krajina si v súčasnosti musí plniť obrovské množstvo domácich úloh, ktorým sa tamojší politici desiatky rokov nevenovali. Akékoľvek plané sľuby týkajúce sa jej rýchlejšieho zaradenia sa do európskych štruktúr sú veľmi unáhlené a neprospievajú riešeniu prebiehajúceho konfliktu,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová. Voči zrýchlenej procedúre týkajúcej sa asociačnej dohody s Ukrajinou vystúpila veľmi kriticky v rámci rokovania sociálnodemokratickej frakcie v EP k danej téme.

„Ukrajina nespĺňa nespočetné množstvo európskych štandardov týkajúcich sa napríklad ľudských práv, ochrany národnostných menšín a mnoho ďalších. Ten zoznam je priveľmi dlhý a jeho riešenie hlavne nie je a myslím si, že dlho ani nebude na programe dňa,“ poznamenala europoslankyňa. Ako ďalej uviedla, zrýchlenú procedúru zároveň nemožno pokladať za správny signál z hľadiska riešenia konfliktu vo východnej časti krajiny.

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

„Musíme si uvedomiť, že súčasné formálne prímerie je len jedným z nástrojov a nie výsledkom mierových snáh na východnej Ukrajine. Najväčšou úlohou ukrajinských politikov aj smerom k nadchádzajúcim voľbám je usporiadať systém tak, aby boli schopní garantovať dlhodobý mier na celom území krajiny. Mávanie európskou vlajkou im v tom v danej situácii nepomôže,“ uzavrela poslankyňa.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices