Nová vlna sankcií. Populista Žirinovskij nesmie na územie EÚ

Vladimir Žirinovskij
Vladimir Žirinovskij. PHOTO: Flickr/redakcia.

BRUSEL – Na rozšírenom zozname ľudí, ktorým Európska únia v rámci protiruských sankcií zakázala vstup na svoje územie a ktorým zmrazila majetok v zahraničí, sa objavil aj známy populistický ruský poslanec Vladimir Žirinovskij.

Na zozname, ktorý Európska únia v piatok ráno zverejnila vo svojom vestníku, je i premiér doneckých povstalcov Alexander Zacharčenko či predák proruských separatistov Vladimir Konovov. Únia má do konca septembra podrobne zhodnotiť vývoj na východe Ukrajiny a zvážiť prípadné zmiernenie sankcií. 

Sankcie, na ktorých sa krajiny EÚ zhodli v pondelok, sú cielené najmä na ruský ropný priemysel. Štátnym firmám ako je Rosnefť, Transnefť či Gazprom Nefť, skomplikujú prístup na európske finančné trhy.

Vyjadrí sa aj Biely dom

Sankcie sa zatiaľ netýkajú samotného Gazpromu ani ruského plynárenského priemyslu. EÚ rovnako obmedzí export niektorých technológií a tovaru do Ruska.

Nový sankčný balík Európskej únie začal platiť po týždennom váhaní. Protiruské opatrenia má v piatok vyhlásiť aj Biely dom.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Obmedzený dovoz ojazdených áut

Nové sankcie EÚ od piatka minulého týždňa dvakrát odložila, aby vyhodnotila dopady prímeria na východe Ukrajiny. Sankcie bude možné podľa diplomatov zrušiť, ak sa situácia na Ukrajine zlepší.

Rusko už pohrozilo porovnateľnými protiopatreniami. Zahŕňať by mohli obmedzenia na dovoz ojazdených automobilov ako aj obmedzenia na import ďalšieho spotrebného tovaru.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices