Rusko chce Kyjev zbaviť nezávislosti a zmraziť konflikt, tvrdí Jaceňuk

jaceňuk
Arsenij Jaceňuk, ukrajinský premiér. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Cieľom Ruska je podľa ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka zbaviť Ukrajinu nezávislosti a obnoviť konflikt na Ukrajine. Tá je stále vo vojnovom stave, pričom Rusko je hlavným agresorom, prehlásil v sobotu podľa agentúry Reuters Jaceňuk.

Hlavnou prioritou je odstrašiť Rusko. Jediným prostriedkom na ochránenie Ukrajiny je pritom Severoatlantická aliancia, aj keď Ukrajina sa v dohľadnej dobe nemôže stať jej členom, zdôraznil Jaceňuk.

Ohrozenie pre ekonomiku

Premiér to prehlásil na kyjevskej konferencii, ktorej sa zúčastnia európski a ukrajinskí zákonodarci a zástupcovia podnikateľskej sféry. Jaceňuk má v sobotu jednať mimo iného s predsedom Európskej komisie José Barrosom.

Ukrajinský premiér ocenil novú vlnu hospodárskych sankcií, ktoré na Rusko uvalili Európska únia a Spojené štáty, a povedal, že sankcie znamenajú pre ruskú ekonomiku vážne ohrozenie.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Putin chce konflikt

„Stále sme v štádiu vojny a hlavným agresorom je Ruská federácia… Putin chce ďalší konflikt,“ povedal Jaceňuk a poukázal na konflikt na východe Ukrajiny medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. „Jeho cieľom je zmocniť sa celej Ukrajiny… Rusko je hrozbou svetovému poriadku a bezpečnosti celej Európy,“ dodal Jaceňuk.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices