záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2014

Záborská: Tohtoročná Sacharovova cena patrí do Iraku

záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO © European Union 2014

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská je presvedčená, že tohtoročná Sacharovova cena za slobodu myslenia patrí do Iraku. Jej laureátmi by sa podľa Záborskej mali stať patriarcha Chaldejskej katolíckej cirkvi Louis R. Sako a zosnulý profesor Univerzity v Mosule Mahmoud Al-Asálí. Slovenská europoslankyňa verí, že jej návrh podporí minimálne 40 poslancov a bude ho môcť oficiálne podať.

„V Iraku sú dnes pošliapavané základné ľudské práva. Kresťania boli násilím vyhnaní zo svojich domovov, sú prenasledovaní a brutálne vraždení, ich ženy a dcéry znásilňované a brané do otroctva. Patriarcha Sako je hlasom týchto ľudí, ktorý volá po mieri a návrate k ľudskosti. Príbeh profesora Al-Asálího nám dáva nádej, že návrat k pokojnému spolužitiu moslimov, kresťanov a ostatných náboženských menšín je v Iraku ešte stále možný,“ zdôvodnila svoj návrh Anna Záborská.

Patriarcha Louis R. Sako stojí na čele Chaldejskej katolíckej cirkvi, najpočetnejšej kresťanskej komunity v Iraku. Reprezentuje prenasledované náboženské spoločenstvá a jeho pôsobenie povzbudzuje a inšpiruje mnohých irackých kresťanov. Je symbolom odvahy a odhodlania v boji za ľudské práva, predovšetkým práva na slobodu náboženstva.

Profesor Mahmoud Al ‘Asali odmietol mlčať o násilí voči kresťanom v Mosule. Verejne vyhlásil, že nútiť kresťanov vybrať si medzi konvertovaním na islam, platením dane pre ne-moslimov a vyhnanstvom je v protiklade s učením islamu. Za to zaplatil svojím životom – 20. júla 2014 ho v Mosule zavraždili teroristi ISIS.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje Európsky parlament každoročne za mimoriadny čin v jednej z týchto oblastí:

– obhajoba dodržiavania ľudských práv a základných slobôd, najmä práva na slobodu prejavu

– ochrana práv menšín

– dodržiavanie medzinárodného práva

– rozvoj demokracie a presadzovanie princípov právneho štátu

Návrhy kandidátov musia získať podporu najmenej 40 poslancov alebo politickej skupiny. Každý poslanec môže podporiť len jedného kandidáta.

O red

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices