Komisárka Damanaki sľubuje podporu rybnému hospodárstvu. Odvetvie zasiahli sankcie na Rusko

Maria Damanaki
Maria Damanaki. PHOTO: Flickr.

Ruský zákaz dovozu zasiahol aj odvetvie rybného hospodárstva EÚ. Komisárka pre námorné záležitosti a rybné hospodárstvo Maria Damanaki, ubezpečila Radu a Európsky parlament, že Európska komisia je pripravená na podporu tohto sektoru.

Taliansky minister Maurizio Martina a predseda Výboru rybolovu Alain Cadec dostali od komisárky list, v ktorom zdôrazňuje, že EÚ môže poskytnúť finančnú podporu tomuto odvetviu, ako aj možnosť presunúť nevyužité rybolovné kvóty na rok 2015.

V liste komisárka vyzvala vlády členských štátov, ktorých sa zákaz týka, aby využívali prostriedky z Európskeho námorného a rybárskeho fondu (EFNR) tak rýchlo ako je to možné. Tento fond môže poskytnúť finančnú pomoc organizáciám výrobcov, ktorí nemôžu predávať svoje produkty v Rusku. Spomínaná podpora im tiež umožní skladovať nepredané výrobky, kým budú nájdené nové trhy. Zdôraznila tiež, že žiadne schválenie zo strany Európskej komisie nie je potrebné na využívanie týchto skladovacích priestorov.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Maria Damanaki upozornila aj na pravidlá flexibility, ktoré umožňujú, aby členské štáty preniesli až 10 % nevyužitých kvót na nasledujúci rok. Vzhľadom na vzniknutú situáciu však samotná komisárka informovala, že prebehne preskúmanie možnosti presunutia viac ako 10 %. V prípade, že vedecké posudky potvrdia, že bude ohrozená dlhodobá udržateľnosť a stabilita tohto sektora, je možné očakávať zvýšenie percenta presunutia.   

O vik

Odporúčame pozrieť

Je to možné? 16-40 ton ulovených rýb sa ročne vhodí späť do mora

Na svete sa každoročne vhodí späť do mora 16-40 miliónov ton ulovených rýb. Ryby sa …

Consent choices