Sankcie na Rusko sa vracajú ako bumerang, ekonomický dopad je obojstranný

trh
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Sankcie na Rusko zostávajú v platnosti. Platí to aj opačne. Rusko ešte minulý mesiac zaviedlo zákaz dovozu niektorých druhov mäsa, mliečnych výrobkov, zeleniny a ovocia z EÚ, Kanady, USA a Nórska. Embargo tiež platí na spracované potravinárske výrobky.

Rusko je pritom druhým najväčším exportným trhom pre poľnohospodárske výrobky EÚ. Je to približne 1-3% celkovej produkcie EÚ. Za minulý rok sa do Ruska vyviezli potraviny v hodnote 11,3 miliárd €. Brusel predpokladá, ak by sme narábali s týmto údajom, že opatrenia sa týkajú približne polovice tejto sumy. Slovenská republika minulý rok vyviezla do Ruska potraviny v hodnote 32 miliónov €, zákaz sa dotkol potravín za 6 miliónov €, ak by sme počítali s údajmi z roku 2013.

Na  presnú analýzu ekonomického dopadu ruských sankcií je ešte skoro. Poľnohospodárske trhy potrebujú na prognózu vývoja viac ako pár týždňov. V krátkodobom horizonte by však z dôvodu väčšej ponuky ako dopytu mohlo dôjsť ku kolapsu cien. Preto v tejto súvislosti Európska komisia podnikla rokovania, z ktorých vyplynuli mimoriadne opatrenia pre trh. Komisia tiež podrobne sleduje vývoj situácie. To znamená, že sa každý týždeň monitorujú trhové ceny všetkých potravín, na ktoré sa vzťahuje embargo.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Medzi konkrétne opatrenia, ktoré už komisia prijala, patrí aj finančná pomoc trhom v hodnote 155 miliónov €. Táto pomoc je potrebná najmä pre odvetvie ovocia a zeleniny, kde rýchlo dochádza ku skaze tovaru.  Tento tovar môže byť potom predčasne stiahnutý z trhu a distribuovaný prostredníctvom charitatívnych organizácií zadarmo. Tiež môže byť využitý mimo potravinárskeho priemyslu, a to napríklad ako kompost. Podpora ale neslúži na priame odškodnenie poľnohospodárov, ktorým vznikli zavedením opatrení škody.

O mon

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices