Taliansko sa snaží poraziť svoju krízu už 15 rokov a zatiaľ narástol akurát tak dlh

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Vymíňať sa z krízy je často skloňovaným liekom. Taliansko sa tak snaží poraziť svoju súkromnú krízu už 15 rokov a zatiaľ tam narástol akurát tak dlh. To však nebráni politikom navrhovať túto taktiku zas a znova. Návrhy často smerujú na Nemecko, ktoré ako jediná väčšia krajina spomedzi európskej rodiny má ešte peniaze v peňaženke. Zatiaľ sú však neoblomní. Minulý týždeň to zhrnul Minister financií Schäuble: „Nesmieme sa zaoberať ilúziou, že problémy môžeme vyriešiť míňaním stále viac a viac verejných zdrojov a vytváraním stále vyšších deficitov.“

Jedine na Ostrovoch riešia úplne iné záležitosti. Do referenda o škótskej nezávislosti ostáva už len pár dní a s rastom preferencií zástancov odtrhnutia koreluje aj nervozita premiéra Camerona a množstvo sľubov Škótom. Okrem celej kopy interných problémov pre Britániu by prípadné odtrhnutie bol aj zaujímavý precedens. Pre krajiny ako Španielsko, pre NATO (v Škótsku sú významné námorné a radarové základne) ale najmä pre EÚ. Ako naloží s prípadným novým členom-nečlenom?

Grécky premier Samaras opäť zopakoval svoje odhodlanie znížiť dane

Grécky premiér Samaras opäť zopakoval svoje odhodlanie znížiť dane a prisľúbil 30 % zníženie dane na vykurovací olej, ktorú zaviedli ako krízové opatrenie v roku 2012. Takisto chce znížiť hornú sadzbu dane z príjmov fyzických osôb na 32 % a sadzbu korporátnej dane dokonca až na 15 %. Od sľubov k činom je v politike cesta dlhšia ako v pondelok ráno do roboty, ale plamienok nádeje k zmene prístupu ku kríze svieti. Po šiestich rokoch by v Grécku bolo aj načase.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Španielsko po šiestich rokoch hlási po prvý krát rastúce ceny nehnuteľností. Ak ste v roku 2008 zainvestovali do priemerného španielskeho domu, dnes vám na investícii svieti 35 % strata, ale aspoň sa nateraz zastavil zdanlivo nekonečný prepad. OECD dokonca pochválilo Španielsko za doterajšie reformy, ktoré sú vraj oveľa ďalej ako v Taliansku či Francúzsku.

Francúzski politici utŕžili hanbu aj tento týždeň. Nielenže Marine Le Pen prvý krát vyhrala prezidentský prieskum, ale minister financií Michel Sapin ohlásil, že nedosiahnu 3 % deficit rozpočtu- ani tento rok, ani ďalší, ani ten po ňom. Údajne sa to podarí až v roku 2017.

Francúzski ministri financií v dosahovaní rozpočtových cieľov od začiatku krízy utŕžil kardinálne fiasko. V Európe sa však zlyhania odmeňujú – slabým predsa treba dať šancu! A tak sa predchádzajúci francúzsky minister financií Pierre Moscovici stal pred pár dňami Komisárom pre ekonomiku, financie, dane a clá. Áno, čítate správne. Jeden z personalizovaných symbolov zlého fiškálneho riadenia zasadol na najdôležitejšiu stoličku v celej Komisii.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices