anna záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: © European Union, 2014

Záborská: Výbor pre európske záležitosti ignoruje európsku realitu 

Štrasburg, 16. septembra 2014

Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti (VEZ) Ľuboš Blaha dnes poslal všetkým slovenským europoslancom pozvánku na spoločné zasadnutie VEZ a Zahraničného výboru k situácii na Ukrajine. Zasadnutie sa uskutoční zajtra poobede. Európsky parlament a Verkhovna Rada Ukrajiny pritom už dnes spoločne schválili asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou.

„Ak by sa schôdza uskutočnila minulý piatok, mohli sme si v diskusii vyjasniť náš postoj ešte pred hlasovaním v EP. Ak by bola zvolaná na tento piatok, mohli slovenskí europoslanci informovať o priebehu politických rokovaní tesne pred schválením tejto významnej dohody. Ale zvolať schôdzu na termín, kedy žiaden z europoslancov zaručene nemôže prísť a ešte aj pozvánku pošlú len deň vopred? To nedáva žiaden zmysel,“ komentovala pozvánku slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

Záborská v tejto súvislosti pripomenula, že keď europoslanci po voľbách žiadali o možnosť vystúpiť v pléne NR SR, predseda Paška to odmietol s tým, že majú možnosť zúčastňovať sa na schôdzach VEZ. „Ale v praxi to často vyzerá tak, akoby predseda výboru, ktorý má na starosti európsku agendu, nevedel, kedy zasadá Európsky parlament,“ upozornila Anna Záborská. Tento týždeň až do štvrtku totiž zasadá plénum Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Záborská preto apeluje na predsedu NR SR, aby opätovne zvážil predloženie novely Rokovacieho poriadku NR SR, ktorá by slovenským europoslancom umožnila aspoň raz do roka vystúpiť na schôdzi NR SR so správou o svojej činnosti. „Minimálne by som však chcela pána Pašku poprosiť, aby dohovoril svojmu mladému straníckemu kolegovi, nech rešpektuje verejné vyhlásenia predsedu NR SR,“ zdôraznila Anna Záborská.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

BLAHA: Toto obvinenie je absurdné, Záborská kritizuje svojich

Podľa predsedu Výboru pre európske záležitosti je toto obvinenie absurdné. Výbor na zajtra podľa neho zvolala samotná opozícia pod vedením predsedu Pavla Freša z SDKÚ-DS s podporou KDH. „V stredu zasadá aj Výbor pre zahraničné veci, kde má pán Lajčák (minister zahraničných vecí, pozn.red) informovať o situácii na Ukrajine, a zo zákona som nemal inú možnosť ako zasadnutie Výboru zvolať, keďže ma o to opozícia požiadala.“ povedal Blaha pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk

O Redakcia

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices