Na obdobie 2014-2020 schválil Brusel “rozvojovú pomoc” 331 miliónov EUR

brusel
Rokovanie v Bruseli. PHOTO: Flickr.

Motivácia na šetrenie sa hľadá ťažko. Investori podporení ECB vládam požičajú peniaze aj na výstavbu zlatej sochy Káčera Donalda a Brusel tiež nejde príkladom. Na obdobie 2014-2020 schválil „rozvojovú pomoc“ 331 miliónov eur pre 21 afrických, karibských a pacifických štátikov. Úvodzovky som použil, pretože mnohé z týchto štátov (menujme napríklad Antigua a Barbuda, Svätý Kitts a Nevis, Barbados…) sú bohatšie ako východoeurópske členské štáty EÚ. Celkovo sa v spomínanom období cez Európsky rozvojový fond minie až 30 miliárd eur. To, že tieto plážové raje sú akousi zhodou okolností obľúbenými cieľmi služobných ciest europoslancov platených z daní, snáď ani netreba spomínať.

Výkonný vysávač máte kúpený? Ak nie, tak smola, možno chytíte ešte dáke skladové zásoby. Zákaz už platí. Ale nezúfajte. Pečie sa už zákaz výkonných fénov, rýchlovarných kanvíc (stanú sa z nich asi pomalovarné) a ďalších domácich spotrebičov. Úradníkov je kopec, takže druhí zatiaľ pracujú na regulácii domácich bazénov a bazénovej techniky.

Nový francúzsky minister hospodárstva navrhol zrušiť 35 hodinový pracovný týždeň

Jeho čierny kôň, nový minister hospodárstva Emmanuel Macron, zatiaľ začal robiť podľa očakávania prvý vietor. Navrhol zrušiť 35-hodinový pracovný týždeň. Ten zaviedol v roku 2000 premiér Lionel Jospin, hlavným argumentom bolo zníženie nezamestnanosti (takýto argument občas napadne aj slovenských odborárov). Výsledok sa dal očakávať. Nezamestnanosť neklesla, keďže tá má úplne iné príčiny ako priveľmi usilovných zamestnancov. Francúzsky zamestnanec ostal pracovať plus mínus rovnaký čas ako pred tým (40,7 hodiny týždenne v roku 2013), len sa kvôli nadčasom stal pre zamestnávateľov drahším. Macronova výzva zatiaľ nenašla podporu ani v samotnej vláde.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Na prípadnej schôdzi Hollande určite nájde spojenca v Talianoch. Premiér Renzi prehlásil, že „Držíme sa 3 % limitu, ale chcelo by to vymáhať fiškálny kompakt vo flexibilnejšom časovom rámci.“ Nezamestnanosť v Taliansku medzimesačne podrástla o 0,3 % na 12,6 % a podobne ako iní politici Európy aj on sa musí obávať o popularitu. V Taliansku Hnutie 5 hviezd, v Grécku SYRIZA, vo Francúzsku Le Penová, v Španielsku najnovšie strana Podemos. Okrem rastúcej popularity, ktorá ohrozuje vládnuce strany, majú tieto hnutia spoločné odmietnutie konsolidácie rozpočtov a dlhov. Čo je pre Slovensko tak trocha nepríjemné, keďže nám vo viacerých prípadoch nepriamo dlhujú.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

humanitarna pomoc

Eurobarometer: Väčšina Slovákov súhlasí s tým, že pomáhať ľuďom v rozvojových krajinách je dôležité

Z tohtoročného prieskumu Eurobarometra o rozvojovej spolupráci EÚ vyplýva, že medzi európskymi občanmi existuje rozsiahla …

Consent choices