kukan
Eduard Kukan, europoslanec. PHOTO © European Union 2014

Europoslanec Kukan: Ešte nepatríme do starého železa

kukan
Eduard Kukan, europoslanec. PHOTO © European Union 2014

Bývalý slovenský minister zahraničných vecí, veľvyslanec a druhýkrát zvolený poslanec Európskeho parlamentu pokračuje v zahraničnej europolitike. V tomto období sa bude venovať aj sociálnym veciam.

V ktorých Výboroch budete pôsobiť?

– Pokračujem vo výboroch z minulého obdobia. Teda v zahraničnom ako člen. Namiesto podvýboru pre ľudské práva som členom pre medzinárodnú obranu a bezpečnosť. Čiže je to znova zahraničná politika.

Pokračujete v delegovaní pre balkánske krajiny?

– Som už vymenovaný za predsedu delegácie EP pre Srbsko. V minulom období som bol predsedom delegácie pre juhovýchodné krajiny Európy, no teraz sa to rozdelilo na 5 delegácií.

Ste aj náhradníkom v niektorom výbore?

– Áno, vo výbore pre zamestnanosť a sociálne veci, o čom som hovoril vo svojej kampani. Inicioval som skvalitnenie občanov nad 50 rokov, lebo nepatríme do starého železa. Sú to ľudia, ktorí niečo dokázali a urobili, ale preto, že naše zahraničné firmy potrebujú mladých -dravých, títo starší sú prepúšťaní zo zamestnania. To je aj téma môjho úradovania v ďalších piatich rokoch.

Čo hovoríte na nové zoskupenie slovenských europoslancov?

– Myslím si, že sme sa už dosť spoznali, viac krát sme sa stretli. Už sme aj mali otvorenú debatu o všetkých otázkach. Užšie vzťahy sú, prirodzene, rozdelené podľa vzťahov frakcií. Obmena bola veľká, ale myslím si, že fungovať to bude v praktickej spolupráci. Ako slovenskí poslanci za Slovensko sa v otázkach krajiny dáme dokopy.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Ako hodnotíte eurovoľby?

– Nechápem ich výsledku. Hovorím tomu slovenský paradox. V prieskumoch verejnej mienky majú európske inštitúcie u Slovákov väčšiu dôveru než slovenské, no napriek tomu bola účasť veľmi nízka. Myslím si, že by sme sa mali hanbiť, 13% si všimli všetci kolegovia. Budeme musieť premyslieť stratégiu, ako naučiť Slovákov, že voľba poslancov EP je veľmi dôležitá. Chceme apelovať aj na médiá, aby podporili túto vec. Robíme vecí pre ľudí. Nestačí len dôverovať, treba ju pretaviť k voľbám.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Eduard Kukan.

O mve

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices