asociačná dohoda
Europoslanci v rovnakom čase schválili prijatie Asociačnej dohody ako ukrajinský parlament. PHOTO © European Union 2014

Europoslanci: Asociačná dohoda sa napriek tlaku Ruska nebude a nemôže meniť!

asociačná dohoda
Europoslanci v rovnakom čase schválili prijatie Asociačnej dohody ako ukrajinský parlament. PHOTO © European Union 2014

Európsky parlament vo svojom uznesení privítal záblesky nádeje v krokoch smerujúcich k mieru na Ukrajine a v nedávno ratifikovanej asociačnej dohode medzi EÚ a Ukrajinou. Poslanci však zároveň vyjadrili obavy nad skutočnými zámermi Ruskej federácie v nevyhlásenej ‚hybridnej vojne‘. Parlament vyzval EÚ, aby sa postavila Rusku čelom a zvýšila podporu farmárom, ktorých zasiahlo ruské potravinové embargo.

Poslanci privítali legislatívne zmeny schválené 16. septembra ukrajinským parlamentom, ktoré priznávajú Doneckej a Luhanskej oblasti osobitné postavenie, ako aj zákon o amnestii, ako „dôležitý prínos k zmierneniu napätia.“

Asociačná dohoda ostáva nezmenená

Asociačná dohoda medzi EÚ a Ukrajinou, ktorú v utorok simultánne ratifikovala ukrajinská Verchovna rada a Európsky parlament, „sa nemôže a nebude meniť,“ a to napriek tlaku zo strany Ruska, zdôraznili poslanci. Parlament zároveň vyzval členské štáty, aby v rámci svojich vnútroštátnych postupov urýchlene pristúpili k jej ratifikácii.

Parlament privítal podpis Minskej dohody o prímerí, odsúdil však jej porušovanie separatistami a ruskými jednotkami. Poslanci zároveň vyjadrili hlboké znepokojenie na tým, že prímerie môže byť „len zámienkou pre ruské jednotky, aby sa mohli preskupiť a pokračovať v útoku.“

Sankcie EÚ musia byť posilnené, nie sú však nezvratné

Európsky parlament vyjadril podporu najnovším sankciám EÚ voči Rusku a odsúdil ruské protiopatrenia ako „neodôvodnené.“ Podľa poslancov by sa tiež malo zvážiť vylúčenie Ruska zo spolupráce v civilnej jadrovej oblasti a z medzinárodného platobného systému SWIFT.

Parlament tiež privítal rozhodnutie francúzskej vlády zastaviť dodávku vrtuľníkových lodí Mistral a vyzval všetky členské štáty, aby zaujali podobný postoj k vývozu tovaru, na ktorý sa nevzťahuje rozhodnutie o sankciách EÚ, najmä pokiaľ ide o zbrane a materiál na dvojaké (civilné/vojenské) použitie.

Poslanci vyzvali na reguláciu podielu zmluvných strán z radov tretích osôb v kľúčových sektoroch skladovania plynu, prepojovacích vedení a zariadení spätného toku. Parlament tiež požiadal členské štáty, aby zrušili plánované dohody s Ruskom v odvetví energetiky, vrátane plynovodu South Stream.

Osoby zodpovedné za tragédiu letu MH17 spoločnosti Malaysian Airlines musia byť postavené pred súd, zdôraznil Parlament podčiarkujúc význam „nezávislého, rýchleho a komplexného vyšetrenia“ príčin zostrelenia, ktoré vykonáva holandský vyšetrovací výbor pre bezpečnosť.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Poslanci napokon poukázali na možnosť zvrátenia a úpravy rozsahu sankcií voči Rusku, pokiaľ sa situácia na Ukrajine zlepší, a zdôraznili potrebu politického, nie vojenského riešenia konfliktu. Parlament zároveň vyzval vysokú predstaviteľku Únie pre zahraničné veci, aby zohrala aktívnu úlohu v dialógu medzi Ukrajinou a Ruskom.

Viac prostriedkov pre farmárov zasiahnutých ruským embargom

Financie, ktoré EÚ vynaložila na zmiernenie dopadov ruského potravinového embarga na európskych farmárov, by mali byť navýšené a mali by sa týkať širšieho spektra poľnohospodárskych produktov, uvádza sa v uznesení. Podľa poslancov by sa však na podporu farmárov nemali použiť len poľnohospodárske fondy EÚ, nakoľko aktuálna kríza má „predovšetkým politický charakter.“

Parlament tiež vyzval na zintenzívnenie propagačných kampaní s cieľom podporiť predaj poľnohospodárskych výrobkov z EÚ na trhoch v tretích krajinách a vyhnúť sa tak nadmernej ponuke na vnútornom trhu EÚ.

Výzva na okamžité prepustenie pracovníka estónskej kontrarozviedky

Poslanci tiež dôrazne odsúdili nezákonný únos pracovníka estónskej kontrarozviedky z územia Estónska do Ruska a vyzvali ruské orgány, „aby pána Kohvera okamžite prepustili a umožnili jeho bezpečný návrat do Estónska.“ Parlament zároveň odsúdil únos a brutálnu vraždu honorárneho konzula Litvy v Luhansku Mykolu Zeleneca.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O red

Odporúčame pozrieť

hajsel

Robert Hajšel: Výpadky v dodávkach plynu a ropy s neustále rastúcimi cenami energií budú mať devastačné sociálno-ekonomické dôsledky

Energetická kríza sa začína prejavovať v rámci celého priemyslu. Počas protestného zhromaždenia pred Úradom vlády …

Consent choices