Europoslanci sú zo šírenie eboly zhrození, do oblasti posiela Brusel 150 miliónov EUR

ebola
Západná Afrika. PHOTO: Flickr.

Medzinárodné spoločenstvo podcenilo hrozbu šíriacej sa epidémie vírusu ebola v západnej Afrike, ktorá v súčasnosti predstavuje celosvetovú bezpečnostnú výzvu, uvádza sa v uznesení, ktoré schválil Európsky parlament. Nakoľko postihnutým krajinám hrozí sociálnoekonomický kolaps, poslanci vyzvali na zváženie využitia prostriedkov vojenskej a civilnej obrany pod vlajkou OSN a zlepšenie prístup k existujúcim možnostiam liečby.

V záujme izolovania a liečby pacientov existuje nielen naliehavá potreba poskytnutia financií, ale aj operačných kapacít vrátane kvalifikovaných ľudských zdrojov a logistického materiálu, uvádza sa v uznesení. Poslanci vzhľadom na rozsah epidémie odporučili zvážiť možnosť využitia prostriedkov vojenskej a civilnej obrany pod vedením generálneho tajomníka OSN.

Krajiny na pokraji ekonomického kolapsu

Poslanci zdôraznili, že postihnuté krajiny už trpia nedostatkom potravín a čistej vody a čelia ekonomickému kolapsu z dôvodu narušenia obchodu, komerčných letov a prác pri zbere úrody po prepuknutí epidémie. Sociálne nepokoje, úteky z oblastí a všadeprítomný chaos napomáha ďalšiemu šíreniu vírusu. Prepuknutie epidémie najviac odhalilo vážne nedostatky zdravotných systémov postihnutých krajín a naliehavú potrebu podporiť ich a posilniť, uvádza sa v uznesení.

Koordinácia humanitárnej pomoci a letov

Parlament vyzval Európsku komisiu, aby posúdila potreby a pripravila plány pre každú z postihnutých krajín, s cieľom stanoviť a koordinovať požiadavky na nasadenie kvalifikovaného zdravotníckeho personálu, pojazdných laboratórií, laboratórnych zariadení, ochranných odevov a liečebných centier s infekčnými oddeleniami.

Členské štáty by mali podľa poslancov koordinovať lety a zriadiť vzdušné mosty určené na presun zdravotníckeho personálu a vybavenia do postihnutých krajín.

Uznesenie tiež vyzýva Africkú úniu na vypracovanie uceleného akčného plánu, nakoľko kríza sa rapídne zhoršuje a nadobúda politický, bezpečnostný, hospodársky a sociálny charakter.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Výskum a prístup k liečbe

Klinické testy potenciálnych liečebných postupov proti vírusu eboly by mali byť urýchlené, uvádza sa v uznesení. Poslanci však zároveň požadujú, aby sa jasne rozlišovalo medzi testovacím očkovaním proti ebole a liečbou, pričom pri klinickom testovaní vakcíny proti ebole by sa mali rešpektovať príslušné pravidlá Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

„Pred rozšírením eboly na iné kontinenty musíme vytvoriť dôsledné kontrolné mechanizmy a súčasne pomôcť postihnutým štátom Afriky. Pomôže tomu aj 147 miliónov eur, ktoré Európska komisia vyčlenila, aby sa zabránilo šíreniu vírusu, zabezpečilo sa najpotrebnejšie vybavenie pre infikovaných ľudí a boli vyslaní humanitárni experti,“ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

Od oficiálneho oznámenia o prepuknutí epidémie eboly 22. marca 2014 v Guinei zasiahlo toto ochorenie štyri ďalšie krajiny (Libéria, Nigéria, Sierra Leone a Senegal), postihlo takmer 4.000 ľudí a zapríčinilo smrť viac ako 2.000 ľudí. WHO varuje, že počet pacientov by mohol v najbližších troch mesiacoch prekročiť hranicu 20.000.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O red

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices