triko
Europoslanci si na podporu tričko s arabským N (nazaretskýml)

Islamský štát: Parlament vyzýva na okamžité zastavenie vraždenia!

triko
Europoslanci si na podporu prenasledovaných kresťanov obliekli tričko s arabským N (nazaretským). Na fotke europoslankyňa Beatrix von STORCH. PHOTO © European Union 2014

Európsky parlament vo svojom uznesení dôrazne odsúdil vraždy novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa a humanitárneho pracovníka Davida Hainesa, ktorých sa dopustil takzvaný Islamský štát (IŠ). Európska únia musí podľa poslancov využiť všetky dostupné prostriedky, vrátane primeranej vojenskej podpory, na pomoc irackým štátnym a miestnym orgánom v boji proti IŠ. Parlament tiež vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zabránilo IŠ získavať ďalšie zdroje, a zasadil sa za politické riešenie konfliktu v Sýrii.

Vznik a expanzia tzv. Islamského kalifátu, ako aj činnosti iných extrémistických skupín v Iraku a v Sýrii, sú priamym ohrozením bezpečnosti európskych krajín, uvádza sa v uznesení. Z dlhodobého hľadiska by podľa poslancov pomohlo pri zneškodnení hrozby IŠ iba trvalé politické riešenie konfliktu v Sýrii.

 „Oblečením trička s arabským „N“ (nazaretský) sme chceli vyjadriť solidaritu s prenasledovanými kresťanmi v Mosule, ktorí sú pre svoju vieru terčom útokov. Jednoznačné odsúdenie odohrávajúcej sa genocídy, finančná pomoc do utečeneckých táborov, či poskytnutie azylu je minimum, čo môžu vlády urobiť,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

Parlament zdôraznil, že osoby zodpovedné za popravy a sexuálne násilie, ako aj za útoky na civilné ciele vrátane nemocníc, škôl a miest konania bohoslužieb v Iraku a Sýrii, nesmú zostať nepotrestané. Systematické útoky proti civilistom z dôvodu ich etnického pôvodu či politického presvedčenia, vyznania, viery alebo pohlavia môžu podľa poslancov predstavovať zločiny proti ľudskosti.

Odrezanie IŠ od zdrojov

Parlament vyzdvihol dôležitosť dodržiavania zbrojného embarga a zmrazenia aktív Islamského štátu zo strany OSN v snahe o odrezanie IŠ od ďalších zdrojov a vyzval medzinárodné spoločenstvo na ich účinnejšie presadzovanie. Poslanci tiež vyzvali na uvalenie sankcií zo strany EÚ na vlády a súkromné spoločnosti, ktoré sa podieľajú na obchode s ropou z oblastí kontrolovaných IŠ, a na prísne kontroly finančných tokov s cieľom zabrániť hospodárskej činnosti a využívaniu daňových rajov zo strany extrémistov.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Medzinárodná koalícia

Parlament privítal rozhodnutie jednotlivých členských štátov urýchlene poskytnúť kurdským orgánom vojenský materiál, a vyzval ich, aby svoje úsilie koordinovali. Poslanci tiež ocenili výzvu USA na vytvorenie medzinárodnej koalície proti IŠ, ako aj rozhodnutie Ligy arabských štátov spolupracovať s medzinárodnou komunitou v boji proti militantom v Sýrii a Iraku.

Záruka návratu tradičných menšín a všetkých občanov do ich domovov, z ktorých boli donútení utiecť, by sa mala stať cieľom a zodpovednosťou všetkých regionálnych aktérov a Európskej únie, uvádza sa v uznesení. Parlament tiež vyjadril podporu všetkým obetiam náboženskej neznášanlivosti a nenávisti.

O red

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices