štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/dub.

Komentár Ivana Štefanca: Britská lekcia demokracie

štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/dub.

Rozhodnutie Škótov zotrvať vo zväzku Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska je dobrou správou pre tých, ktorých stanoviskom je, že Európska únia by sa nemala fragmentovať na malé štáty s regionálnym významom a slabou ekonomikou. Takéto delenie by v súčasnej situácii, kedy musí zjednotená Európa jasným hlasom čeliť najväčšej bezpečnostnej výzve od konca Studenej vojny, neprinieslo z globálneho hľadiska nič pozitívne. Naopak, orgány Únie by sa museli viac venovať rôznym inštitucionálnym problémom a precedensom, ako skutočným hrozbám. A možno práve o to stratégom v Kremli ide.

Škótske „No, thanks!“ je však dobrou správou aj pre tých, ktorí by svoje historické regióny videli samostatné. Celý proces, ktorý referendu v Škótsku predchádzal, politické, ekonomické a verejné debaty, až po samotné vyhlásenie výsledkov, je ukážkovým príkladom, ako sa v skutočných demokraciách má zaobchádzať s politickými požiadavkami menšiny. Škótsko má už dnes vlastnú vládu, parlament, legislatívu. Jeho status je daný históriou a tradíciou siahajúcou hlboko do stredoveku. Po neúspešnom referende bude autonómia škótskych inštitúcií ešte viac posilnená. Iniciátori referenda na druhej strane výsledky ľudového hlasovania plne uznávajú a nik ani nezapochybuje o jeho regulárnom priebehu.

Vyspelé demokratické krajiny jednoducho z princípu dokážu akceptovať oprávnené požiadavky menšín, ktoré sa zároveň konštruktívne podieľajú na politickom živote štátu a jeho ekonomickom rozvoji.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Hlasy volajúce po zavedení autonómie, alebo dokonca priamo osamostatnení sa regiónu, zaznievajú v Španielsku, Belgicku, Taliansku, ale aj u nás, opäť zo strany mimoparlamentnej SMK. Tí, ktorí takéto snahy podporujú, by si mali v prvom rade položiť otázku, či by zmena statusu naozaj pomohla obyvateľom žijúcim na danom území, materskému štátu a celej Európskej únii. Skutočne sa miestne problémy nedajú riešiť diskusiou a konsenzom? Alebo je za tým len ctižiadosť niekoľkých politikov, či dokonca záujem niekoho, koho myšlienkový svet vôbec nepozná pojmy ako demokracia, sloboda, pluralita a zodpovednosť?

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk napísal europoslanec Ivan Štefanec.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices