Výhodné pôžičky s hlboko podtrhovými úrokmi šetria Grécku ročne 8,5 miliardy EUR

grécko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Šéf eurovalu Klaus Regling zverejnil informáciu, že výhodné pôžičky s hlboko podtrhovými úrokmi šetria Grécku ročne 8,5 miliardy eur, teda asi 4,5% HDP. Bez nich by sa rýchlo dostalo tam, kde bolo na začiatku. Ale nedostane sa tam aj s nimi? Horúci favorit budúcich parlamentných volieb, strana SYRIZA, predstavila svoj ekonomický plán. Má stáť gigantických 17 miliárd eur a posunúť deficit o 9 percentuálnych bodov. To by Grécko prirodzene neprežilo ani pol roka, SYRIZA tvrdí, že na to vezme vďaka zlepšenému výberu daní. Reálnejšie by bolo už aj tvrdenie, že tie peniaze nájdu na konci dúhy, než že ich vyžmýkajú z chromej gréckej ekonomiky.

Pred dvoma rokmi bol horúci kandidát na bankrot Slovinsko. Udalosti, ktoré prišli, zaviali záujem o túto zemičku ďaleko do európskeho kúta. Ale pre pripomenutie – v tomto roku dosiahne verejný dlhhodnotu 81% HDP, kým v roku 2013 to bolo 71,7%. Nový minister financií s poetickým menom Dušan Mramor vidí záchranu v privatizácii. Len aby nedopadla ako v Grécku. Tam síce proti privatizácii protestovali ako o život, no nakoniec sa ukázalo, že o ich rodinné striebro nemá aj tak nikto valný záujem. Z pôvodných plánovaných 50 miliárd eur sa zatial získalo len zhruba 3,5 miliardy.

Vo Švédsku vyhrali voľby sociálni demokrati a nahradili stredo-pravú Alianciu

Vo Švédsku vyhrali voľby sociálni demokrati a nahradili stredo-pravú Alianciu. No, nahradili – celý parlament je v patovej situácii, keďže sa nedá väčšinová vláda zostaviť. Iba že by pribrali extrémne pravicovú stranu Švédski demokrati s neonacistickými koreňmi, ktorá získala prekvapivých 13 %. Z pozície a vraj aj straníckej politiky odchádza aj dlhovlasá legenda s náušnicou, reformný minister financií Anders Borg.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Hlasoval aj francúzsky parlament, ktorý odhlasoval dôveru novej vláde Mauela Vallsa, hoci sa 31 členov jeho vlastnej Socialistickej strany zdržalo hlasovania na protest voči chystaným ekonomickým reformám.

Aspoň že Socialisti získali svojho koňa v Komisii. Pierre Moscovici sa stal kľúčovým ekonomickým Komisárom a už začal vypúšťať zahmlené hlášky. „Ak snívate o zjemnení fiškálnej disciplíny, je to slepá ulička. Ale existuje niečo dôležitejšie – rast a zamestnanosť.“ Keďže Francúzi sú expertmi na porušovanie fiškálnej disciplíny, hmla sa postupne rozplýva. To, že Francúzi oznámili porušenie 3 % deficitu aj na rok 2015 takmer hneď po jeho ustanovení za Komisára, vám môže pomôcť. Na uzde by ho ale mali držať viceprezidenti Komisie Katainen a Dombrovskis, do ktorých vkladá nádej Merkelová.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices