Škóti hovoria „nie“. Trhy jasajú a libra aj dolár s nimi

libra
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ak by hlasovalo pre samostatnosť, potom by podľa mnohých prognóz mohlo byť Škótsko oným „motýľom, ktorý zamával krídlami v amazonskej džungli“ a spustil dlho očakávaný krach na akciových trhoch a rast volatility, ktorá sa zo záhadných dôvodov počas leta nedostavila.

Lenže stal sa opak. Obrí zdroj neistoty je preč a akciové trhy môžu pokračovať vo svojom pochode nahor, tlačené nadmierou globálnej likvidity. Americký FED možno utiahne kohútiky, ale Japonská banka zase zaplavuje trhy peniazmi a Európska centrálna banka neúprosne kráča smerom ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu.

Víkend sa sústredil na rast dlhodobých refinančných operácií (LTRO), čím sa prejavila chyba v stratégii ECB. Možno, že banky nebudú chcieť dobrovoľne vstupovať do TLTRO, obzvlášť pokiaľ nepredvídajú koncový dopyt po úveroch zo strany nefinančných podnikov.

Tento pokus zvýšiť veľkosť súvahy ECB „pasívnymi“ prostriedkami nepochybne zlyhá a nakoniec bude nahradený „aktívnou“ politikou, tj. kvantitatívnym uvoľňovaním ako ho poznáme z kuchyne FEDu, Bank of England či Japonskej banky.

Preto teraz očakávam veľkú explóziu bezuzdnosti naprieč trhmi. GBP a USD, teraz už bez hrozby škótskeho „áno“, porastú, zatiaľ čo EUR a JPY vyzerajú dosť slabo. Členovia Výboru pre menovú politiku Bank of England budú viac v pohode a ich prsty nebudú toľko tlačiť na rast sadzieb, čím potvrdia jemný posun v sentimente, ktorý sa tento týždeň ukázal v novej SEP (Súhrnná ekonomická prognóza) FEDu a jeho exitovej stratégii.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Trhy majú teraz na ružiach ustlané, obzvlášť vďaka tomu, že napätie v ukrajinskej kríze pokleslo. Libra okamžite dosiahla dvojročné maximum v páre s eurom a rástla o 0,43% na 1,2743. Menový pár GBPUSD si siahol až na 1,6525, čo znamenalo rast o 0,27%.

Komentár pripravil: Nick Beecroft, vedúci trhový analytik Saxo Bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

Lagarde

ECB a FED v dohľadnom čase nezladia svoje menové politiky

Európska centrálna banka (ECB) a Federálny rezervný systém (Fed) v USA nebudú v dohľadnej dobe …

Consent choices