Euro v pondelok zmazávalo zisky, ktoré nahonobilo v piatok

euro kriza
PHOTO: Ilustračné Flickr.

„Euro v pondelok zmazávalo zisky, ktoré nahonobilo v piatok. Ešte v posledný obchodný deň predminulého týždňa sa totiž euro voči doláru posilnilo až na úroveň 1,2980 EURUSD a dostalo sa tak na dohľad hladiny 1,3000 EURUSD“, uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. Tú ale pokoriť nedokázalo a v pondelok piatkové zisky zmazávalo. Za týmto vývojom stáli najmä nepriaznivé dáta z Číny, ktoré poslali nadol aj európske akciové indexy. Z eurozóny nedorazili nejaké zaujímavé dáta a obchodovanie tak malo skôr technický než fundamentálny ráz. V utorok euro voči doláru posilnilo a krátkodobo si polepšilo k tesnej blízkosti hladiny 1,3000 EURUSD.

V ranných hodinách spoločnú menu eurozóny zrazili nadol k úrovni 1,2920 EURUSD výsledky septembrových prieskumov z nemeckej ekonomiky ZEW, keď hlavne hodnotenie súčasnej situácie sklamalo a skončilo na najnižšej úrovni za vyše rok. Prieskumy ZEW sa pritom pokladajú za jeden z najspoľahlivejších predstihových indikátorov vývoja HDP. Svoje ranné straty euro rýchlo vstrebalo a počas dňa sa obchodovalo prevažne v okolí hladiny 1,2950 EURUSD. Ústrednou témou stredajšieho obchodovania bolo zasadnutie amerického Fed-u. Ten okrem iného zvýšil svoj predpoklad pre úroveň základnej sadzby v USA v budúcom roku. To podporilo americký dolár, ktorý si voči euru polepšil z popoludňajších 1,2950 EURUSD o celú figúru, t. j. na úroveň 1,2850 EURUSD. Vo štvrtok euro časť svojich stredajších strát zmazalo a dostalo sa voči doláru na úroveň 1,2920 EURUSD.

V posledný obchodný deň ale prišiel opäť obrat. Hoci v piatok žiadne zaujímavé dáta na trh nedorazili, euro nabralo voči doláru jasný smer a to nadol. Spoločná mena eurozóny zmazala štvrtkové zisky a voči zelenej bankovke si pohoršila na záverečnú úroveň 1,2830 EURUSD. Za celý uplynulý týždeň tak euro na sile stratilo približne percento a obchoduje sa na dohľad dôležitej technickej úrovne 1,2780 EURUSD. Ak by uzavrelo pod touto rezistenciou, dostalo by sa na najnižšie úrovne od konca roka 2012.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Meny nášho regiónu sa minulý týždeň voči euru posilnili. Maďarský forint si polepšil o 1,1 % na piatkovú úroveň 311,30 EURHUF. Už tento utorok ale zasadne maďarská MNB, ktorá by v prípade prekvapujúceho rozhodnutia mohla kurz forintu voči euru rozkývať. Poľský zlotý minulý týždeň voči euru získal na sile pol percenta a v piatok pred zatvorením trhu sa obchodoval na úrovni 4,1830 EURPLN. Mierne posilnenie na úrovni 0,1 % si uplynulý týždeň zaknihovala aj česká koruna, ktorá sa v piatok večer voči euru obchodovala na hladine 27,540 EURCZK.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices