telefon

Pevná linka je už u nás pomaly raritou. Ako je to v ostatných členských štátoch?

Pevná linka bola kedysi takmer nevyhnutnou súčasťou našich domácností. O mobiloch či pripojení na internet sme pred niekoľkými dekádami ani len nechyrovali a hlavným spôsobom „spojenia so svetom“ boli domáce telefóny. V súčasnosti je ale situácia odlišná, čo dokazuje aj minuloročný prieskum Eurobarometer.

vybavenie europskych domacnosti pevnou linkou

Pevnú linku dnes nájdeme len v 23 % slovenských domácností. Predpokladáme, že nízky výskyt pevných liniek v slovenských domácnostiach súvisí predovšetkým s rozvojom iných foriem kontaktu na diaľku ako sú mobilné telefóny či internet“, uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. V minulosti boli telefonáty z pevnej linky častou formou spojenia s našimi príbuznými či priateľmi, ale aj spôsobom získavania informácií či objednávania tovarov a služieb. Dnes toto všetko možno vybaviť aj prostredníctvom mobilu alebo online a Slováci sa tak pevných liniek a s nimi spojených účtov za hovory postupne vzdávajú. Potvrdzujú to aj štatistiky Eurostatu, podľa ktorých až 40 % Slovákov využíva internet na bezplatné telefonovanie a videohovory.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Nižší podiel domácností s pevnou linkou ako na Slovensku nájdeme už iba v dvoch krajinách únie. V Českej republike je pevná linka súčasťou len jednej z piatich domácností a vo Fínsku dokonca len jednej zo šiestich. V Európskej únii ako takej nájdeme pevnú linku v 7 z 10 domácností. V deviatich krajinách únie pritom platí, že pevná linka je súčasťou až viac než štyroch z piatich obydlí. Vo Švédsku má aj dnes pevné telefónne pripojenie až 97 % domácností. Pevná linka je tak vo Švédsku rovnako častým vybavením domácnosti ako televízor.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices