Brusel zadotuje Pobrežie Slonoviny, Libériu, Togo, Rwandu a Karpverdské ostrovy 3,3 miliardami

Solárny panel
Solárny panel.PHOTO: Flickr.

Predseda Komisie José Manuel Barroso podpísal na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku s predstaviteľmi piatich afrických štátov dohodu o podpore energetického sektora. Obe strany si od toho sľubujú kvalitnejší život.

Únia zadotuje Pobrežie Slonoviny, Libériu, Togo, Rwandu a Karpverdské ostrovy 3,3 miliardami. Granty na budovanie udržateľných zdrojov energie budú do rozvojových štátov prúdiť až do roku 2020. Obe strany sa dohodli na prioritách, ktorými chcú poraziť energetickú chudobu: elektrifikáciou vidieka, na ktorom je prítomnosť energetických zdrojov najnižšia. Rovnako majú byť vybudované solárne panely na všetkých verejných zdravotníckych zariadeniach a tiež elektrárne. Úlohou členských štátov EÚ bude aj priame podieľanie sa na realizácii projektov.

„Trvalo udržateľná energia je nevyhnutná celkovo pre rast a vývoj. Pred dvomi rokmi na Európskom samite o udržateľnej energie v Bruseli som navrhol pomoc rozvojovým krajinám v prístupe k službám udržateľnej energii pre približne 500 miliónov ľudí do roku 2030. Som rád, že teraz spájame svoje sily a že africké aj európske štáty sa rozhodli prevziať rozhodnú a vedúcu úlohu v boji proti energetickej biede,“ povedal predseda Komisie Barroso.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Podľa slov komisára pre rozvoj, Andrisa Piebalgsa, čelí veľa ľudí v Afrike situáciám bez elektriny. „Bez energie nemôžu fungovať továrne, školy nemôžu byť osvetlené, rodiny nemôžu variť. Preto je prvoradé podporovať udržateľné zdroje energie,“ dodal Piebalgs.

O mve

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje predĺžiť núdzové opatrenia v oblasti energetiky o jeden rok

Komisia navrhla Rade predĺženie platnosti niekoľkých núdzových opatrení EÚ zavedených minulý rok na riešenie energetickej krízy. Hoci je …

Consent choices