mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO © European Union 2015.

Europoslanec Mikolášik o slovenských kolegoch: v otázkach o Slovensku sa vieme zjednotiť

mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO © European Union 2014

Miroslav Mikolášik z KDH a frakcie európskych ľudovcov pokračuje vo svojich poslaneckých záležitostiach. Sú nimi ľudské práva a bioetika.

Po novozvolení ste si vyberali výbory. Pokračujete v predošlých alebo ste sa začlenili k novým?

– Môj prioritný výbor bude stále pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, kde som už bol v predošlom období dokonca ako hlavný spravodajca. Druhý výbor, v ktorom som bol členom už v minulom období, sa zaoberá regionálnym rozvojom. Tretí môj výbor je pre ľudské práva. Mojou úlohou bude monitoring porušovaní ľudských práv na blízkom východe, v Severnej Kórei, na Kube, v Číne a v afrických krajinách.

Ako lekár ste sa v minulých obdobiach zaoberali aj otázkami eutanázie, výskumu kmeňových buniek, celkovo bioetiky. Hlásili ste, že v tom budete pokračovať. Je to v rámci niektorého výboru?

-Ako lekár sa vyjadrujem k otázkam bioetiky, pretože pri hlasovaní je potrebné uvedomovať poslancov o odborných faktoch, ktoré by mali poznať. V minulom období som bol v pracovnej skupine EP pre bioetiku. Teraz to robím navyše.

Do Parlamentu ste sa dostali už dvakrát. Ako osobne vnímate zmeny v zastúpení slovenských poslancov?

-Je to bežné, že sa zoskupenie poslancov mení.

A ako hodnotíte kolektív slovenských poslancov?

-Myslím si,  že slovenskí europoslanci sú taká svetlá výnimka v Parlamente. Podľa mňa sa všetci vieme stretnúť a pekne medzi sebou komunikovať, solídne zjednotiť v otázkach o Slovensku. Používame na to pracovný obed. Vieme sa dohodnúť aj čo sa týka podpory jednotlivých frakcií. Po novom máme medzi sebou aj liberála, a podľa indícií má pán Sulík niekedy odstredivé názory, ale nechcem vopred hovoriť, ako on zapadne do tohto „slovenského systému hľadať riešenia namiesto konfliktu“. Uvidíme.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Iné krajiny nemajú takéto schôdzky, vzťahy?

– Nie. Napríklad Nemci alebo Maďari si nikdy spolu nesadnú za stôl. Sú voči sebe nepriateľskí, neznášajú sa. My dokážeme navzájom budovať dôveru.

Ako vnímate volebnú účasť na Slovensku?

-Je mi ľúto, že len 13% občanov prejavilo záujem o eurovoľby. Stále sa ešte málo hovorí o práci Európskeho parlamentu a jeho dopadoch na každodenný život Slovákov. Myslím si, že jedine to dokážu zmeniť médiá. Na Slovensku boli zvolení tí, ktorí práve dokázali využiť médiá a oslovovať ich. Rád by som pozval médiá, aby robili väčšiu prácu o veciach EP. Chybou je, že sa o poslancoch hovorí iba keď ide o nejaké odmeny, plat. O práci sa nehovorí dostatočne a správne. My tiež dennodenne chodíme do práce, cez víkend cestujeme z Bruselu na Slovensko. Na konci víkendu naspäť do Bruselu, a takto dookola. Štvrtý týždeň pracujeme v Štrasburgu v pléne, kde je program veľmi nabitý. Slováci by mali chápať, že voľbami sú priamymi aktérmi v budúcnosti Európy.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O mve

Odporúčame pozrieť

Orban

Europarlament: Fidesz definitívne vystúpil z Európskej ľudovej strany

Maďarská vládna strana Fidesz vo štvrtok definitívne spečatila odchod z Európskej ľudovej strany (EPP). Tento …

Consent choices