Filmová cena LUX: toto sú finalisti!

film
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Filmová cena LUX, ktorú každoročne udeľuje Európsky parlament, má už svojich troch finalistov – slovinský film Razredni sovražnik (Triedny nepriateľ), francúzsku snímku Bande des filles (Dievčenská banda) a poľsko-dánsku koprodukciu Ida. Parlament pre všetky tri filmy zabezpečí titulky vo 24 úradných jazykoch Európskej únie. Verejnosť sa s nimi bude môcť zoznámiť počas filmových dní LUX, ktoré sa budú konať vo všetkých členských štátoch.

O hlavnom víťazovi rozhodnú poslanci Parlamentu. Jeho meno sa dozvieme 17. decembra.

Mená troch finalistov v pondelok 22. júla počas tlačovej konferencie v Ríme oznámila novozvolená predsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a vzdelávanie Silvia Costa. Tieto filmy svojmu divákovi prinášajú pohľad na súčasnú sociálnu situáciu v Európe, pričom sa sústreďujú najmä na vykreslenie situácie mladých ľudí.

Do finále postúpili nasledovné tri snímky:

Razredni sovražnik (Triedny nepriateľ) – Rok Biček, Slovinsko

Autor svojho diváka zavedie do slovinskej školy, kde mu ponúkne pohľad na jednu triedu a ich učiteľa nemčiny. Vzťah žiakov k učiteľovi sa počas deja závažne vyhrotí, čo je zapríčinené najmä ich diametrálne odlišným pohľadom na svet.

Bande des filles (Dievčenská banda) – Célime Sciamma, Francúzsko

Film o dievčati, ktoré v snahe stať sa členkou jednej bandy, úplne zmení svoj život. Začne preto používať iné meno, inak sa obliekať a dokonca odíde zo školy. Je totiž presvedčená, že práve tadiaľto vedie jej cesta k slobode.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Ida – Paweł Pawlikowski – Poľsko, Dánsko

Príbeh osiroteného dievčaťa, ktoré vychovali mníšky. Predtým, ako zloží svoj sľub, sa dozvie, že má židovský pôvod. So svojom tetou sa preto pustí do pátrania po svojej rodine a objavovania seba samej.

Pre všetky tri filmy budú vyrobené titulky v 24 úradných jazykoch Únie. Premietať sa budú vo viac ako 40 mestách a na 18 festivaloch, čím sa dostanú do očí širšej verejnosti. O tom, ktorý z troch filmov získa tohtoročnú cenu LUX, rozhodnú poslanci Európskeho parlamentu. Víťazný film bude upravený aj pre zrakovo a sluchovo postihnutých a získa podporu počas svojho uvedenia do kín.

Ako diváci máte aj tento rok možnosť hlasovať o vašom favoritovi. Na jedného z vás čaká pozvánka na budúcoročný filmový festival v Karlových Varoch.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices