Akcie Raiffeisen Bank zleteli!

Raiffeisenbank Prague
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Raiffeisen Bank International zažíva nepríjemné momenty už teraz. Sotva stihla druhá najväčšia banka stredovýchodnej Európy (prvá je UniCredit) rozdýchať Maďarsko (kde Orbán jednoducho povedal, že stratyz úverov cudzej mene zaplatia miestne banky), už majú na krku ďalšiu jóbovku. Tou je ekonomicky kolabujúca Ukrajina, v ktorej má RBI takisto investície. Akcie banky zleteli o 13 % a pre rok 2014 sa očakáva vo výsledku strata.

Investori potrebujú istú ochranu pred krokmi politikov, ktorí si veľmi radi vyberajú cudzie peňaženky na platenie svojich sľubov. Aj preto obsahujú medzinárodné zmluvy takzvanú ISDS položku, ktorá investorom umožňuje žalovať vlády (alebo naopak) na medzinárodných súdoch. Práve tá sa, nie prekvapujúco, stáva hlavným sporným bodom v pripravovanej dohode o voľnom obchode medzi EÚ a USA, resp. Kanadou. Odmietli ju už nemecký minister hospodárstva a rakúsky parlament. Je možné, že nákup botasiek z americkej webstránky sa ešte dlhú dobu nezaobíde bez dušu aj telo osviežujúcej návštevy preclievacieho oddelenia, na ktorom aj najväčší zástancovia colných bariér v slzách oľutujú svoje hriechy.

 

Po 30 rokoch vývoja a minutí 67 miliárd dolárov vzlietlo bojové lietadlo F-22 Raptor

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Dravec vzlietol! Po 30 rokoch od začiatku vývoja a spotrebovaní najviac peňazí v histórii vojenských programov (67 miliárd dolárov), vzlietlo bojové lietadlo F-22 Raptor… aby strelilo ťavu do zadku. Hoci Pentagon tvrdí, že je to kvôli sofistikovanej protileteckej obrane Sýrie, mnoho expertov to vidí inak. Program F-22 skončil pred dvoma rokmi a vyrobilo sa len necelých 200 lietadiel. Lietadiel F-15 a F-16, ktoré mal nahradiť, sa vyrobilo dokopy zhruba 6000 a doteraz sa vyrábajú. Pentagon chcel nasadením lietadla do historicky prvej bojovej misie proti islamským militantom aspoň troška ospravedlniť jeho existenciu. Úlohu F22 má už prevziať lacnejší a flexibilnejší F-35 Lightning II.

Ale aspoň tých 67 miliárd vyzerá pekne, nie?

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Consent choices