Portugalsko prijíma akčný plán pre udržateľnosť rybolovu, úlovky sa budú registrovať

Maria Damanaki. PHOTO: Flickr.
Maria Damanaki. PHOTO: Flickr.

Európska komisia prijala plán na pomoc obnovy systému kontroly rybolovu v súlade s európskymi normami. Plán pripravený v spolupráci s portugalskými orgánmi má zabezpečiť aby všetky krajiny Európy, vrátane Portugalska zabezpečili nariadenia EÚ z roku 2009 pre kontrolu rybolovu a novej spoločnej rybárskej politiky na dosiahnutie udržateľného rybolovu.

Portugalský plán sa zameriava predovšetkým na registračný systém úlovkov. Zabezpečiť by sa mala kontrola základných údajov úlovkov, pričom by údaje mali byť spoľahlivé, presné a včasné. Za týmto účelom sa vyvíjajú IT nástroje pre zber, analýzu a zdieľanie dát. Údaje o úlovkoch hlásia rybári, aby mohli príslušné kontrolné orgány sledovať kvóty. Cieľom je zabrániť nadmernému rybolovu.

Maria Damanaki, európska komisárka pre námorné záležitosti a rybné hospodárstvo povedala: „Mojou povinnosťou je ubezpečiť sa, že spoločne dohodnuté pravidlá sa uplatňujú všade rovnako. Predpoklad udržateľnosti je aby sme  na tomto pláne pracovali ruka v ruke s portugalskými orgánmi. Komisia môže tiež pomôcť pri financovaní modernizácie portugalského systému kontroly rybolovu prostredníctvom Európskeho námorného a rybárskeho fondu (EFNR).“

Efektívne riadenie európskeho rybolovu je nielen nevyhnutné pre udržateľnosť rybolovu, ale tiež pre pobrežné komunity, širšie hospodárstvo a morský ekosystém. Dôležité je tiež zabezpečiť rovnaké podmienky pre rybárov po celej Európe. Komisia spolupracuje s členskými štátmi jednotlivo a postupne sa prijímajú jednotlivé kroky na dosiahnutie štandardov. Podobné plány už boli prijaté a zavedené v Španielsku, na Malte, v Taliansku, Francúzsku a Lotyšsku.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices