Rozpočet EÚ na rok 2015: Vezmite späť svoje politické záväzky s peniazmi! Naliehajú europoslanci na ministrov

PHOTO: Ilustračné Flickr.

Verzia Rady o návrhu rozpočtu EÚ na rok 2015 nezohľadňuje svoj ​​vlastný politický záväzok podporiť hospodársky rast a tvorbu pracovných miest, povedali poslanci po tom, čo zástupca predsedníctva Rady, Enrico Zanetti, prezentoval na septembrovom plenárnom zasadnutí.

Členské štáty EÚ navrhujú rozpočet vo výške 145, 077 miliárd eur v záväzkoch a 139, 966 miliárd eur v platbách, teda o 552-tisíc eur menej v záväzkoch a o 2,1 miliárd eur menej v platbách v porovnaní s pôvodným návrhom Komisie.

Škrty v raste, zamestnanosti a financovaní výskumu

Najhlbšie škrty Rady sa týkajú programov pre zvýšenie konkurencieschopnosti Európy a stimulácie rastu a tvorby pracovných miest. Finančné prostriedky na veľké infraštruktúrne projekty sa výskum znížili o 1,3 miliardy eur.

„Chceme, aby sa Európa dostala z krízy a stala sa konkurencieschopnou pomocou rozvoja ekonomiky založenej na vedomostiach. Na to je potrebné posilniť výskum a vývoj, ako aj vzdelávacie programy “, povedal Eider Gardiazábal Rubial, poslanec Európskeho parlamentu, k návrhu rozpočtu na rok 2015.

Rada znížila rozpočet aj pre vonkajšie politiky EÚ, najmä finančné prostriedky určené na riešenie kríz, ako sú tie v Sýrii a Palestíne, a tiež v rámci pomoci susedom v úzkych, ako je Ukrajina. Ministri tiež znížili rozpočet na program ochrany životného prostredia o 16,9 milióna eur. Jediné oblasti, ktoré zostali členskými štátmi prakticky nedotknuté, sú poľnohospodárstvo a štrukturálne fondy.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Horizont 2020, najväčší program inovácie a výskum EÚ bude teda niesť ťarchu škrtov Rady pre rok 2015, a to napriek jeho nedávnemu prísľubu investovať do hospodárstva budúcnosti.

Po predložení stanoviska Rady má teraz Parlament 42 dní na hlasovanie o vlastnom postoji. Konečné hlasovanie Parlamentu a Rady o rozpočte na budúci rok je naplánované na 26.novembra.

O tib

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices