Veľká zmena v EÚ sa nekonala a Škótsko ostalo súčasťou spojeného kráľovstva

škotsko
Škótska vlajka. PHOTO: Flickr.

Veľká zmena v EÚ sa nekonala a Škótsko ostalo súčasťou spojeného kráľovstva. Hoci najväčšie mesto Glasgow hlasovalo za samostatnosť, NIE vyhralo v pomere 55:45. Ale zvonec ešte úplne nezazvonil. Premiér Cameron už poveril Lorda Smitha, aby vykonal sľuby, ktoré Škóti dostali. Na už tak relatívne autonómny sever Ostrovov sa presunú rozsiahle právomoci ohľadne daní, výdavkov, či sociálneho systému.

V Katalánsku to ešte len začína byť to pravé orechové. Prezident tejto autonómnej oblasti Artur Mas vyhlásil, že začne pripravovať referendum o nezávislosti na 9. novembra. Na rozdiel od Londýna, v Madride o niečom podobnom nechcú ani počuť a prípadné referendum považujú za nelegálne.

Hlasovanie predychávajú aj vo Švédsku. Krajine vládlo od roku 2006 stredopravé zoskupenie a krajina búrlivé obdobie preplávala s kumulatívnym rastom 12,6% HDP a o pätinu vyšším disponibilným príjmom obyvateľov. Voličov však nepresvedčila. Naopak, presvedčila ich ultranacionalistická strana Švédskych demokratov, ktorá získala tretie miesto. Strana vychádza z najtvrdších neonacistických koreňov a jej členovia sa tým ani moc netaja.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

V Nemecku v prieskumoch zase euroskeptická AfD po prvýkrát vyskočila na tretie miesto medzi stranami. Ale inak je v Európe opäť všetko po starom a ekonomické rubriky zapĺňajú tradiční herci. Teda najmä Francúzsko.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

figel

Ján Figeľ: Populizmus ponúka zlé alebo horšie riešenia

Brexit ešte nenastal, a už sa odkladá. Ešte sa neuskutočnil, ale dôsledky už takmer tri …

Consent choices