Komentár: V peňaženkách nosíme 10 eurové bankovky od Leonarda da Vinciho

Pred pár dňami prišli na pulty obchodov nové 10 eurové bankovky. Bolo to presne 23.9.2014. Mne sa však do rúk dostala až pár dní potom, keď som si v jednej bratislavskej kaviarni kúpil svoje obľúbené kafé s vanilkou. Platil som dvadsiatimi eurami a výdavok bola práve tato neznámo – známa bankovka.

Pre niekoho to je veľa, pre niekoho zas málo, ale nie je to vec len ekonomická, ale aj hodnotová.

V Madride vám dajú dvakrát pivko a tapas, v Estónsku za to dokážete pozvať priateľku na večeru- či tak či tak, môžete ju použiť v rôznych krajinách a každodenne sa s ňou stretáva stovky ľudí, či v eurozóne, v EÚ, alebo na celom svete. Treba spomenúť, že práve EURO  je pre Slovákov jeden z dvoch najpozitívnejších výsledkov vstupu do EÚ a taktiež symbol Európskej integrácie. Podľa výskumov Eurobarometra približne 80 percent Slovákov (teda možno aj TY) súhlasí s existenciou Európskej hospodárskej a menovej únie s jednotnou menou EUROm.

Pre niekoho to je veľa, pre niekoho zas málo, ale pre väčšinu je to jeden zo symbolov spoločnej Európy.

Ak si dáte pred seba 10 EUR, zobrazí sa vám fantastické dielo na štýl Leonarda da Vinciho v prevedení rakúskeho výtvarníka Roberta Kalinu, ktorý navrhol prvú sériu, až po Reinhold Gerstetter z Berlína, ktorý vytvoril úpravu súčasnej sérii.

Neuveriteľné množstvo symbolov. Brána na prednej strane bankovky priamo zobrazuje ducha a myšlienku otvorenosti a spolupráce v Európe. Hneď vedľa si môžete všimnúť tri rozdielne druhy hviezd, ktoré tvoria vlajku EÚ, pričom každá z nich symbolizuje, že všetky európske štáty a ich kultúry sú rôzne a len spoločne dokážu vytvoriť celok.

Nový hlavný prvok je portrét dámy Európy, postavy z gréckej mytológie. Bola prevzatá z obrazu Európy namaľovanej na starej váze, ktorá bola nájdená na juhu Talianska, pričom jej vek sa odhaduje na vyše dvetisíc rokov. Môžete ju vidieť ak si bankovku otočíte oproti svetlu. V prípade, ak chcete vázu vidieť na vlastné oči, odporúčam navštíviť parížsky Louvr, kde je váza vystavená. Európa má jasnú spojitosť s európskym kontinentom a jej portrét bankovkám dodáva ľudský rozmer.

Ďalšou zaujímavosťou na nových bankovkách je to, že do dizajnu sa dostala aj cyrilika, keďže Bulharsko je tiež súčasťou Únie (aj keď ešte nie sú v Eurozóne).  Podpis pod vlajkou EU je podpis Maria Draghiho, súčasného prezidenta Európskej centrálnej banky, ktorý svojim podpisom v podstate garantuje hodnotu samotnej bankovky.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Na zadnej strane si môžete všimnúť zobrazenie mosta v románskom slohu. Toto obdobie sa datuje od roku 1000 do prvej polovice 13. storočia. V jeho vývoji hrali najdôležitejšiu úlohu Francúzsko, Taliansko a Nemecko. Tento most je metaforou vzťahov medzi národmi v Európe a ich vzťahov k zvyšku sveta.

Ak niekedy budete na diskotéke alebo v miestnosti, kde je ultrafialové svetlo, vytiahnite si novú  10 eurovú bankovku a zbadáte, že samotný papier bankovky nesvieti. Objavia sa malé vlákna zapustené do papiera, pričom každé vlákno má tri farby: červenú, zelenú a modrú. Na lícnej strane svietia žltou farbou hviezdy na vlajke.

Pre niekoho to je veľa, pre niekoho zas málo, ale zavedenie novej bankovky 10 € je súčasťou nepretržitého vývoja eurových bankoviek v záujme stáleho zvyšovania ich bezpečnosti. Národné centrálne banky Eurosystému majú povinnosť chrániť integritu eurových bankoviek pravidelným aktualizovaním a zdokonaľovaním ich ochranných prvkov.

Takže keď nabudúce budete vyťahovať 10 eurovú bankovku, spomeňte si, že sa za ňou skrýva história Európy, ktorá bola budovaná niekoľko storočí a zabezpečuje nám bezpečnosť, možnosti a vyjadrenie. Pre niekoho to je veľa, pre niekoho zas málo.

Ak ste dočítali až sem, dám vám na vedomie, že Európska Centrálna Banka otvorila súťaž, kto si spraví selfie fotografiu s novou 10 eurovou bankovou, môže vyhrať ipad. Viac informácii nájdete na stránkach www.nove-eurobankovky.eu.

Miroslav Hajnoš

Komentátor Európskych Novín (EuropskeNoviny.sk)

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Mirosloav HAJNOS

Miroslav Hajnoš: Klimatické zmeny spôsobia zvýšenú migráciu

Parížska klimatická dohoda (COP21), ktorá bola prijatá takmer pred rokom, sa za zaoberá alarmujúcimi klimatickými …

Consent choices