Mobil ako kľúč k starovekému Rímu

Rím
Rím. PHOTO: Flickr.

Po novom môžete navštíviť virtuálne múzeá Rímskej ríše, v ktorých pomocou mobilu a počítačových programov objavíte históriu ríše.

Európska sieť archeológov, historikov, architektov spolu s počítačovými spoločnosťami vybudovala štyri múzeá v Amsterdame, Sarajeve, Ríme a v Káhire. Práve tieto mestá boli významné ríšske oblasti.

Výnimočnosť týchto múzeí spočíva vo vysokokvalitnej digitalizovanej zbierke exponátov, ktorú si návštevníci budú môcť prezrieť. Historici spolupracovali s počítačovými expertmi, výsledkom čoho je kompletné virtuálne mesto Rím, stavby, umelecké atrefakty. Pri návšteve poslúži aj smartfón s danou aplikáciou. Návštevník sa aj môže prejsť po dobovej ulici plnej Rimanov.

Podľa Národnej rady pre výskum v Taliansku si návštevníci odnesú silnejší zážitok než z bežnej prehliadky dejín. Projekt vznikal štyri roky a jeho cena sa pohybuje pri 4,5 miliónoch eur. Múzeá sú združené pod názvom „Keys to Rome“. Múzeá otvorili presne 2000 po smrti prvého rímskeho cisára Augusta.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

O mve

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Európsky parlament schválil nové pravidlá EÚ o vodičských preukazoch. Okrem modernizácie systému vodičských preukazov prinášajú …

Consent choices