Cena ropy Brent od začiatku septembra klesla. O koľko?

ropa
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Cena ropy Brent aj uplynulý týždeň poklesla. Od začiatku septembra klesla až o – 6 %. „Očakávané spomalenie hospodárskeho rastu v Európe v dôsledku ekonomických sankcií voči Ruskej federácii, ale aj prevaha ponuky ropy nad dopytom po nej sa už v pondelok podpísali o výrazné zlacnenie ropy Brent na 96,97 USD za barel“uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Pokles cien ropy sa nezastavil ani v utorok, kedy sa barel severomorskej zmesi na trhu obchodoval za 96,85 dolárov.

K nepatrnému zdraženiu došlo v stredu, kedy sa cena ropy Brent vrátila na dohľad úrovne 97 dolárov za barel. Na tejto úrovni cena ropy zotrvala aj vo štvrtok a v piatok. Pondelkové zlacnenie malo ale za následok celotýždňové zníženie jej ceny o – 1,4 %. Medzimesačne bola v piatok ropa Brent lacnejšia až o – 6,1 % a od začiatku roka zaznamenala zlacnenie o – 9,2 %.

Čaká nás ďalšie zasadnutie ECB

Maďarská centrálna banka MNB ponechala na svojom minulotýždňovom zasadnutí sadzby bez zmeny. Základná úroková sadzba našich južných susedov tak zotrvala na úrovni 2,10 %. Nevylučujeme ale, že v ďalších mesiacoch by mohli sadzby v Maďarsku ešte poklesnúť, nakoľko MNB by mohla spolu s poľskou sesternicou nasledovať kroky ECB, ktorá v septembri pristúpila k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky. Ani česká ČNB vo štvrtok neprekvapila a na svojom zasadnutí rozhodla o ponechaní sadzieb bez zmeny na úrovni 0,05 %.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Centrálni bankári zároveň potvrdili aj svoj záväzok držať kurz českej koruny voči euru nad úrovňou 27 EURCZK. Tento štvrtok nás čaká zasadnutie ECB, od ktorého sa neočakáva zmena v úrokových sadzbách, keďže tá hlavná už je na technickej nule, avšak prezident Mario Draghi by mohol komentovať aj to, čo si myslí o nízkom dopyte po TLTRO úveroch zo strany komerčných bánk a aké prípadné ďalšie kroky má ECB v zálohe.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Reagujúc na ďalšie spomalenie inflácie v eurozóne analytici predpokladajú, že Európska centrálna banka (ECB) na …

Consent choices