PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európski vedci skúmajú zázračný materiál – grafén. Budeme mať ľahšie lietadlá a umelé sietnice?

PHOTO: Ilustračné Flickr.

Grafén je jedným z najambicióznejších vedecko-technologických projektov a vlajkovou loďou EÚ v oblasti vedy.

Zázračný materiál

Tento materiál z akademických laboratórií má byť zázrakom pre spoločnosť, revolúciou v mnohých odvetviach v najbližších 10 rokoch a podnetom pre hospodársky rast a vznik nových pracovných miest v Európe.

Grafén sa pokladá za najpevnejší známy materiál na svete. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam sa bude dať aplikovať napríklad v rýchlych elektronických  a optických prístrojoch, flexibilnej elektronike, funkčných ľahkých komponentoch a pokročilých batériách. Na základe grafénovej technológie sa budú dať vytvoriť aj úplne nové produkty ako elektronický papier, ohybné osobné komunikačné zariadenia alebo ľahšie a energeticky účinnejšie lietadlá.  V dlhšom časovom horizonte sa očakáva, že materiál bude viesť aj k vzniku revolučných lekárskych aplikácií, ako sú umelé sietnice.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Momentálne v EÚ prebiehajú vedecké výskumy, ktoré sa zaoberajú všetkými procesmi týkajúcimi sa grafénu – od výroby materiálu a komponentov až po jeho systémovú integráciu. Ucelené systémy pre aplikácie v oblasti energií, elektroniky a zdravia majú byť vytvorené do roku 2023. Dovtedy bude grafén podliehať testovaniu – vedci pracujú na identifikácií jeho základných limitov a vylepšovaní jeho kvality.

O tib

Odporúčame pozrieť

veda, vyskum

Spoločnosti EÚ v roku 2022 zdvojnásobili rast investícií do výskumu a vývoja

Podľa hodnotiacej tabuľky investícií EÚ do priemyselného výskumu a vývoja z roku 2023 európsky priemysel v roku 2022 výrazne …

Consent choices