miroslav mikolasik
Miroslav Mikolášik, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union 2013 - EP.

Mikolášik: Vyzývam komisára Andriukaitisa, aby neignoroval dva milióny občanov

miroslav mikolasik
Miroslav Mikolášik, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union 2013 – EP.

Brusel, 30. september 2014 – Dezignovaný komisár pre zdravotníctvo a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis sklamal, keď sa rozhodol ignorovať dva milióny občanov, ktorí si neželajú zo spoločného európskeho rozpočtu financovať ničenie ľudských embryí. Po jeho dnešnom verejnom vypočutí v Bruseli to vyhlásil slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). Komisára vyzval, aby prehodnotil financovanie výskumu embryí.

 Andriukaitis, ktorý je bývalým litovským ministrom zdravotníctva, podľa Mikolášika verejné vypočutie nezvládol v kľúčovom bode.Opýtal som sa budúceho komisára, aká je jeho pozícia voči dlhodobo právne a eticky kontroverznému výskumu na ľudských embryonálnych kmeňových bunkách. V uplynulých mesiacoch sme v celej EÚ boli svedkami rozsiahlej občianskej mobilizácie v podobe iniciatívy Jeden z nás na protest proti európskemu financovaniu tohto výskumu. Pán Andriukaitis odpoveďou zlyhal,“ uviedol Mikolášik.

Budúci komisár potvrdil dôležitosť etiky v lekárskom a biotechnologickom výskume a poukázal na znepokojujúci fakt, že pacienti za falošnou nádejou liečby embryonálnymi kmeňovými bunkami odchádzajú do krajín mimo EÚ, ktoré nedisponujú vedeckými dôkazmi o účinkoch rôznych experimentálnych terapií. Preto je podľa neho potrebné náležité vedecké vyhodnocovanie poznatkov. Na druhej strane sa však vyhol konkrétnej odpovedi, či podporí úspešné terapie dospelými kmeňovými bunkami, ktoré sú už dnes realitou. Vyzývam komisára ako lekára, aby sa dôrazne zasadil za prehodnotenie súčasnej politiky EÚ voči neperspektívnemu výskumu na ľudských embryonálnych kmeňových bunkách. Navyše, Európska komisia nemôže ignorovať dva milióny občanov, ktorí si neželajú zo spoločného európskeho rozpočtu financovať ničenie ľudských embryí, zdôraznil Mikolášik, ktorý sa v Európskom parlamente dlhodobo venuje bioetickým otázkam.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Miroslav Mikolášik je jedným z trinástich slovenských europoslancov, už štyrikrát bol hlavným spravodajcom Európskeho parlamentu, pôsobí v ňom od roku 2004.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wlachovský: Treba vysvetľovať verejnosti, že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko alternatívu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 13. septembra 2023 na konferencii …

Consent choices