Monika Flašíková Beňová: Ukrajinským politikom dávame veľmi silnú zbraň

Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO: Flickr.
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO: Flickr.

Monika Flašíková-Beňová stojí na strane tej časti parlamentu, ktorá je proti urýchleniu asociačnej zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou. Naznačila, že zjednodušenie prístupu k dohode môže viesť k nečinnosti ukrajinských politikov, ktorí doteraz nepreukázali žiadne kroky v oblasti menšín.

Čo si myslíte o prijatí asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou?

Myslím si, že trochu predbiehame udalosti, pretože ideme urobiť gesto, ktorým akoby sme chceli rýchlo zalepiť dieru, ktorá vznikla aj kvôli našej nečinnosti. To, čo sme nedokázali urobiť za takmer rok, chceme rýchlo nahradiť zrýchleným procesom asociačnej dohody. Osobne som presvedčená, že to nie je správne, pretože ani jedna z politických elít doteraz, počas celého obdobia slobodnej Ukrajiny, neukázala ako budú nakladať so svojimi menšinami. Pravda je taká, že ruská menšina je najväčšou menšinou na Ukrajine. Doteraz jej boli mnohé práva upierané, a to vyústilo do referenda a všetkých následných udalostí.

Dá sa povedať, že parlament je rozdelený na pre a proti?

Ťažko povedať či celý parlament. U nás vo frakcii o tom bola veľká diskusia a zaznelo viacero hlasov, že Ukrajina ešte v tejto chvíli nie je pripravená. Je to predčasný krok a kolegovia rozhodne povedali, že nebudú podporovať ambície Ukrajiny na zrýchlené pristúpenie k EÚ.

Takže podľa vás by mala Ukrajina podstúpiť postupné kroky k prijatiu ako aj my?

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Presne tak a nielen my. Vezmite si príklad Bulharska a Rumunska, ktoré spolu s nami rokovalo o vstupe do EÚ. Ich prijatie bolo odsunuté na neskôr, práve preto, že prichádzalo k istým nezrovnalostiam z pohľadu plnenia kodanských kritérií. Dodnes niektorí pociťujú isté pochybnosti, či prístup Rumunska a Bulharska do Schengenského priestotu nebol predčasný.

Ako myslíte, že s dohodou naloží ukrajinská strana?

Mám pocit, že ukrajinským politikom dávame touto zrýchlenou procedúrou a rýchlym prístupom k asociačnej dohode do rúk veľmi silnú zbraň, ktorá môže viesť skôr k pasivite vo vnútri krajiny. Zrazu budú mať pocit, že nad nimi nejaký tútor drží ochrannú ruku a neurobia nič z toho, čo od nich EÚ očakáva.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

O vik

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices