Neurovedci z celej Európy vyvíjajú revolučný projekt o ľudskom mozgu

brain
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Misia projektu

Porozumenie ľudskému mozgu je jednou z najväčších výziev, ktorým čelí veda 21. storočia. Projekt po názvom Human Brain Project (HBP) spája stovky vedcov z vedúcich európskych inštitúcií a je jedným z najambicióznejších projektov v oblasti neurovedy na svete. Jeho úlohou je vytvoriť najpodrobnejší model mozgu, ktorý bude skúmať, ako ľudský mozog pracuje a nakoniec bude viesť až k tvorbe personalizovanej liečby neurologických ochorení. Výskum prispeje k pokroku lekárskej vedy a má potenciál výrazne zlepšiť kvalitu života miliónov Európanov.

Aj napriek neuveriteľným pokrokom v neurovede stále chýba jednotné pochopenie mozgu. Preto je potrebný vývoj radikálne nových informačných a komunikačných technológií, teda nových superpočítačových technológií pre správu dát, vytváranie počítačových modelov a simulácií mozgu.

Cieľom unikátnej simulácie HBP je poskytnúť výskumníkom po celom svete nástroj k pochopeniu, ako mozog naozaj funguje.

Budúcnosť medicíny

Počet európskych občanov s poruchami mozgu sa stále zvyšuje. Aj dnes sú príčiny väčšiny psychiatrických a neurologických ochorení stále neznáme alebo pochopené len čiastočne. Diagnózy sú často založené na fyzických príznakoch v neskorých štádiách ochorenia. HBP bude zhromažďovať masy dostupných klinických dát a ťažiť z biologických vzoriek, čo bude viesť k novým spôsobom diagnostiky a klasifikácii ochorení mozgu. Tento nový prístup otvorí možnosti pre nové spôsoby liečby a významne urýchli proces klinických štúdií.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Očakáva sa, že do roku 2021 bude vytvorený vysoko verný modelu celého myšieho mozgu a do roku 2023 model ľudského mozgu a prvá mapa hlavných ochorení mozgu.

O tib

Odporúčame pozrieť

Dr. Südhof: Chápeme len dve alebo tri percentá toho, čo sa deje v našom mozgu

„Porozumieť mozgu je neskutočne zložité. Poznáme z neho len dve ale tri percentá,“ tvrdí Dr. …

Consent choices