Euro je voči doláru najslabšie za 22 mesiacov

euro
PHOTO: Flickr.

Pondelok bol na dáta skôr chudobný a obchodovanie sa tak nieslo na vlne víkendových komentárov z prostredia ECB. Keďže ECB podľa jej predstaviteľov momentálne nemá v pláne európske kvantitatívne uvoľňovanie [t. j. nekryté skupovanie dlhových cenných papierov], euro sa v pondelok držalo v zelenom teritóriu a voči doláru mierne získavalo. V závere dňa sa kurz eura voči doláru držal na úrovni 1,2850 EURUSD.

Napriek zďaleka nie oslnivým výsledkom septembrového kola prieskumov PMI vstúpilo euro do utorkového obchodovania tou správnou nohou a dopoludnia si polepšilo z otváracej úrovne 1,2850 EURUSD na hladinu 1,2900 EURUSD. Tu sa ale jeho rast zastavil a trend sa otočil, keď spoločná mena eurozóny začala klesať smerom k otváracej úrovni. Napokon obchodovanie uzavrela tesne pod ňou a deň tak ukončila na červenej nule.

Euro sa v stredu dostalo na najnižšiu úroveň od júla 2013, keď prelomilo smerom nadol hladinu 1,2800 EURUSD a otestovalo úroveň 1,2780 EURUSD, na ktorej napokon obchodovanie aj uzavrelo. Spoločná mena eurozóny si tak za deň voči doláru odpísala pol percenta. Dôvodom boli jednak nie veľmi oslnivé výsledky prieskumov Ifo z Nemecka, ale aj komentáre prezidenta ECB Draghiho o pripravenosti ďalej konať“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Aj vo štvrtok sa euro voči doláru oslabilo a obchodovalo sa v rozpätí 1,2700 EURUSD až 1,2750 EURUSD. Spoločnej mene eurozóny sa ani v samom závere uplynulého týždňa nedarilo a voči americkému náprotivku si v piatok pohoršila o pol percenta až pod hladinu 1,2700 EURUSD. Za celý uplynulý týždeň euro voči doláru stratilo viac než percento a dostalo sa na úroveňminím z novembra 2012, t. j. okolo 1,2670 EURUSD.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Obchodovanie s menami nášho stredoeurópskeho regiónu bolo uplynulý týždeň skôr pokojné. Česká koruna sa voči euru obchodovala v okolí úrovne 27,530 EURCZK a keďže zasadnutie tamojšej centrálnej banky sa zaobišlo bez prekvapení, ani kurz koruny voči euru neutrpel. Stabilný bol aj poľský zlotý, ktorý sa v piatok večer obchodoval na úrovni 4,1840 EURPLN, teda takmer totožnej ako v pondelok. Len mierne oslabenie o – 0,4 % si minulý týždeň zaknihoval maďarský forint, ktorý v piatok zatváral obchodovanie na úrovni 312,50 EURHUF.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho …

Consent choices