Obavy zo šíriacej sa eboly sa podpísali na výkone komodít

  • komodity
    PHOTO: FIickr.

    Benzín hlási zisky v dôsledku obmedzení ropných dodávok v Severnej Amerike.

  • Ceny ropy drží dole prudký nárast produkcie.
  • Cena kakaa vyletela hore v súvislosti s obavami z šíriacej sa eboly.

Širší komoditný index Bloomberg, ktorý sleduje výkonnosť 22 hlavných komodít, sa prepadol na nové päťročné minimum a týždeň zakončil takmer nezmeneným výkonom. Výkony naprieč jednotlivými sektormi boli veľmi zmiešané – energetický a poľnohospodársky sektor hlási zisky, priemyselné kovy a obilniny zase naopak utrpeli straty.

Na tejto situácii sa všeobecne podpísalo oslabenie akciových trhov, klesajúce výnosy dlhopisov a silný dolár (ktorý aj naďalej stúpa k stále vyšším hodnotám). K tomu sa potom ešte pridali neutíchajúce obavy z geopolitického napätia.

Benzín čerpá pomoc z prerušenej prevádzky rafinérií

Benzín sa vyšplhal na najvyššiu hodnotu od júla, a to vďaka jeho obmedzeným dodávkam na severovýchode USA (do tohto regiónu patrí aj New York, ktorý funguje ako dopravný uzol pre futures na benzín RBOB). Niekoľko rafinérií v Mexickom zálive a na východe Kanady prerušilo svoju prevádzku z dôvodu neplánovaných opráv. Ide o veľmi nešťastné načasovanie, ak uvážime, že práve v tomto ročnom období vykonávajú ostatné zariadenia sezónne údržbárske práce.

Železná ruda sa prepadla na päťročné minimum. Zvýšené dodávky z hlavných ťažobných spoločností totiž viedli k tomu, že si tento kov len ťažko hľadal kupca. To platí najmä pre Čínu, ktorá má nakročené k tomu, že tamojší dopyt po oceli zaznamená svoj ​​prvý ročný pokles od roku 2000.

Trh s ropou stále zamestnávajú rastúce dodávky

Pozornosť ropných trhov sa aj naďalej zameriava na rastúce dodávky, a to v súvislosti so správami od producentov, ktorí hlásia navyšovanie objemu svojej výroby. Líbya, Irak aj Nigéria v posledných niekoľkých týždňoch zvýšili svoju produkciu. Tento nárast objemu dostupných dodávok navyše zasiahol trh v čase sezónneho poklesu dopytu.

Ak pridáme k tomu obavy ohľadne miery budúceho dopytu zo strany Európy a Číny, potom táto situácia viedla k tomu, že severomorská ropa Brent v porovnaní s americkou ropou WTI aj naďalej pociťuje relatívne silnejší tlak k výpredajom. Výsledkom je, že spread pre najbližšie kontraktné mesiace medzi týmito dvoma typmi ropy klesol pod 4 doláre za barel, čo sa blíži zatiaľ najnižším hodnotám za tento rok.

Dopyt po americkej rope WTI je aj naďalej silný, pričom tempo dovozu sa znižuje a rafinérie hlásia solídne marže a ziskovosť. Tento dopyt po rope na spotovom trhu (na rozdiel od opačnej situácie u ropy Brent) prispel k zúženiu spreadu medzi týmito dvoma meradlami pre ceny ropy, a to aj napriek pokračujúcemu navyšovaniu americkej produkcie ropy z bridlíc.

Očakávané rozšírenie ropovodnej infraštruktúry, ktorá zaistí zvýšené dodávky do Cushing (dopravný uzol pre futures na ropu WTI), by spolu s poklesom dopytu v dôsledku sezónnych údržbárskych prác malo pomôcť zmierniť nedostatok, ktorý na trhu momentálne panuje, a tiež by malo prispieť k stabilizácii vyššie spomínaného spreadu. Ak bude však spotový trh aj naďalej pod tlakom v dôsledku slabnúceho dopytu a zvýšených dodávok, je ťažké vidieť u ropy Brent nejaký výrazný rastový potenciál.

Investori pozerajúci na ropu ako na investíciu, či už pomocou futures či burzovo obchodovaných produktov, dávajú v súčasnej chvíli prednosť americkej rope WTI, a to vďaka štruktúre krivky jej futures kontraktov. Táto krivka sa teraz nachádza v relatívne hlbokom stave Backwardation v hodnote 0,80 dolára za barel. Backwardation u ropy Brent v súčasnej dobe predstavuje 0,64 dolára za barel.

To v podstate znamená, že z hľadiska mesačného rolovania dlhých pozícií je vo výhode ropa WTI, a to o viac než 1,40 dolára za barel. Ak sa tento vzťah nezmení, k čomu by mohlo dôjsť v dôsledku už spomínaných zmien v sezónnom dopyte a ropovodnej infraštruktúre, budú investori z hľadiska „long-only“ investičnej stratégie aj naďalej uprednostňovať ropu WTI.

Oslabujúce akcie pomohli zastaviť prepad u zlata

Zlato sa prepadlo na najnižšiu hodnotu od januára v súvislosti s pokračujúcim rastom dolára voči celému radu ďalších mien. Žltému kovu sa nakoniec predsa len podarilo nájsť istú mieru podpory, a to vďaka návratu sentimentu reflektujúceho vyššiu averziu voči riziku, ktorý prispel k poklesu akciových trhov a výnosu dlhopisov. Správy o tom, že Irak dostal od tajných služieb dôveryhodné informácie o plánovaných útokoch radikálov z Islamského štátu na metro v Paríži a USA, takisto poskytli podporu trhu, ktorý je už niekoľko posledných týždňov svedkom prudkého nárastu krátkych pozícií.

Malý záujem o zlato, ktorý v súčasnej chvíli na trhu pozorujeme, sa odráža aj v celkovom množstve investícií do burzovo obchodovaných produktov krytých fyzickým zlatom. Objem týchto investícií sa prepadol na nové päťročné minimum, keď počas minulého mesiaca došlo k redukcii o 41,6 tony. Hlavnou príčinou poklesu však aj naďalej zostáva dolár, pričom zlato cenené v eurách sa vyšplhalo na dvojtýždňové maximum. Je možné, že zakolísania akciových trhov a rast dlhopisov prispejú v najbližšom období k dočasnému návratu na prvú významnú hladinu odporu v hodnote 1 251 dolárov za uncu. Potom sa však najskôr k slovu dostanú opäť predávajúci.

Švajčiarske referendum o zlate priťahuje obmedzený záujem

Jedným z možných zdrojov podpory, ktorú by zlato mohlo v nadchádzajúcich mesiacoch čerpať, je švajčiarske referendum o zlate plánované na 30. novembra. Ak voliči rozhodnú o naplnení jeho obsahu, potom by Švajčiarska národná banka musela držať minimálne 20% svojich aktív v zlate, nesmela by predávať svoje zlaté rezervy a všetko svoje zlato by musela uchovávať na území Švajčiarska. Podiel zlata v menových rezervách Švajčiarska, ktorý v roku 2000 predstavoval 30%, sa prepadol na súčasných 8%. Ak referendum prejde, bude Švajčiarska národná banka musieť počas najbližších troch rokov nakúpiť značné množstvo zlata. Švajčiarsky parlament túto iniciatívu jednoznačne odmietol, pretože jej presadenie by obmedzilo schopnosť Švajčiarskej národnej banky rozhodovať o svojej menovej politike.

Na konci novembra však dostanú švajčiarski voliči možnosť sa vyjadriť a hoci táto iniciatíva zatiaľ nepritiahla žiadny veľký záujem mimo územia Švajčiarska, vo svete zlata by sa z nej mohla razom stať významná udalosť.

Trh s kakaom ovláda strach z šíriacej sa eboly

Ďalšou komoditou, ktorá počas uplynulého týždňa zaznamenala výrazný posun hore, je kakao. Trh totiž zareagoval na obavy z možného prerušenia dodávok z Pobrežia Slonoviny. Ebola sa ďalej šíri Západnou Afrikou a s tým, ako sa približuje k najväčšej pestovateľskej oblasti na svete na Pobreží Slonoviny a v Ghane, rastú aj obavy z prerušenia dodávok.

Október je pre trh s kakaom kritický mesiac, pretože predznamenáva začiatok zberu. Akékoľvek narušenie prepravy či nedostatok pracovnej sily u dvoch najväčších svetových výrobcov by mohlo mať výrazný pozitívny vplyv na cenu. Tieto obavy (a tiež špekulatívni nakupujúci, ktorí sa rozhodli využiť príležitosť) viedli k tomu, že sa cena vyšplhala na triapolročné maximum, pričom cenový pohyb teraz určujú skôr obavy než fundamenty.

Predpokladaný objem úrody v období 2014/15 sa však stále javí veľmi sľubne a ak uvážime, že cena za posledných niekoľko týždňov vzrástla o viac ako 10%, nemožno vylúčiť riziko, že ak sa ebola na Pobrežie Slonoviny nerozšíri, dôjde k rovnako agresívnemu výpredaji decembrových futures kontraktov.

Hlavným ťahúňom však zatiaľ zostáva strach. Cena by sa tak mohla potenciálne opäť vyšplhať na 3 733 dolárov za tonu, čo je maximum z roku 2011, kedy občianska vojna na Pobreží Slonoviny skutočne spôsobila narušenie dodávok.

Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

O ram

Odporúčame pozrieť

europska unia

EÚ uvalila na Rusko ďalšie sankcie za inváziu na Ukrajinu

Európska únia vo štvrtok uvalila ďalšie sankcie na Rusko, ktoré naďalej pokračuje vo vojenskej agresii …

Consent choices