Rebeli kruto bojujú o donecké letisko, Ukrajinci ich odrážajú

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Tvrdé boje ukrajinskej armády s proruskými separatistami o letisko v Donecku pokračujú. Povstalci vo štvrtok ráno podnikli ďalší útok s cieľom letisko ovládnuť, no opäť ich odrazili. Separatisti oznámili, že aktívnu fázu bojov o letisko ukončili a letištné objekty teraz už len „dočisťujú“.

Hovorca operácii armády na východe Ukrajiny Andrij Lysenko podľa listu Ukrajinská pravda v tejto súvislosti poprel tvrdenie vzbúrencov, že už kontrolujú dva terminály. Zdôrazil, že neuspel žiadny z ich stredajších útokov.

Večerný pokus o prepadnutie obrancov letiska za zvrhol. Sedem osôb zomrelo a desiati sú zranení.

Bojujú o letisko

Jeden z vodcov doneckých separatistov Alexander Zacharčenko v stredu večer tvrdil, že povstalci už kontrolujú deväťdesiat percent letiska a že do konca týždňa ovládnu celý objekt.

„Dva, nanajvýš tri dni a donecké letisko bude pod našou kontrolou,“ dušoval sa Zacharčenko.

Dočisťovanie letiska

Vzbúrenci vo štvrtok oznámili, že „aktívnu fázu“ prevziatia kontroly nad letiskom ukončili.

„Objekty v areáli letiska sa už len dočisťujú,“ povedal povstalecký vicepremiér Andrej Purgin.

O úplnom dobytí medzinárodného letiska ale podľa neho bude možné hovoriť až potom, čo vzbúrenecké oddiely vytlačia armádu do vzdialenosti pätnásť kilometrov od letiska.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

„Je to mesto v meste, okrem starého a noevého terminálu je tam podzemný kryt zo sovietskej éry. Možností, ako sa ukryť a viesť diverznú činnosť, je mnoho,“dodal Purgin.

Napriek záväzku dodržiavať pokoj zbraní sa separatistické útoky na doneckom letisku množia. Počas posledných dní oznámili, že do ofenzívy nasadili noevé poľné delá, vo štvrtok ohlásili presun Ďalších posíl.

Letisko v Donecku, ktoré ako jediné na východe Ukrajiny môže prijímať veľké dopravné lietadlá, má pre vzbúrencov kľúčový význam. Z rovnakých dôvodov pokračujú i boje v meste Debalceve, ktoré je dôležitou železničnou križovatkou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices