Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 39. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

GRÉCKO

Do centra pozornosti sa uplynulý týždeň po dlhšej dobe opäť dostalo aj Grécko. Obavy, že Grécko predčasne ukončí čerpanie finančnej pomoci od Medzinárodného menového fondu [MMF], sa pretavili do nárastu výnosov z gréckych štátnych dlhopisov. Grécky premiér Samaras na minulotýždňovom stretnutí s nemeckou kancelárkou Merkelovou vyhlásil, že Grécko by mohlo opustiť záchranný program z MMF predčasne, nakoľko jeho krajina sa už dokáže financovať na trhu za výhodnejších podmienok. MMF je v „Grécku veľmi nepopulárnou autoritou a Samarasove slová tak možno pripísať aj populizmu, avšak ak by Grécko k takémuto kroku pristúpilo, nieslo by to so sebou značné riziká v podobe hrozby opätovného odstrihnutia krajiny od trhu“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Grécko sa na dlhopisový trh postupne vracia len v ostatných mesiacoch a hoci investori momentálne sú ochotní dlhovému hriešnikovi požičiavať, situácia sa môže rýchlo zvrtnúť. Prípadné skoršie ukončenie spolupráce s MMF Samaras označil za úspech, nie rozvod. Výnos do splatnosti z gréckych 10 – ročných bondov minulý týždeň po prvýkrát za vyše mesiac prekonal hladinu 6 percent ročne. Hovorca MMF Rice však v závere minulého týždňa uviedol, že Grécko zatiaľ nepožiadalo MMF o predčasné ukončenie programu, no má na to právo. Požičiavajúce si krajiny majú totiž možnosť do programu vstúpiť a vystúpiť z neho podľa potreby a uváženia. Už tento týždeň sa v Grécku začína ďalšia kontrolná misia Trojky veriteľov [ktorej súčasťou je popri ECB a EK práve MMF], ktorá sa zameria najmä na návrh budúcoročného rozpočtu a vývoj na poli zlyhaných úverov.

SLOVINSKO

Oživujúci sa domáci dopyt a motor v podobe exportu – to sú dva hlavné faktory, ktoré podľa slovinskej centrálnej banky poháňajú slovinskú ekonomiku vpred. Podľa novej prognózy centrálnej banky vzrastie slovinská ekonomika v tomto roku o 1,6 %, čo je takmer trojnásobne rýchlejšie tempo rastu, než predpokladala aprílová prognóza. Rýchlejší rast ekonomiky by mal zároveň uľahčiť prácu kabinetu nového premiéra Cerara pri znižovaní deficitu verejných financií [v pomere k HDP]. V minulom roku dosiahol deficit slovinských verejných financií takmer – 15 % HDP, pod čo sa podpísala aj rekapitalizácia tamojšieho bankového sektora pod vedením vtedajšej premiérky Bratušekovej.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

NOVÝ ZÉLAND

Novozélandská centrálna banka [RBNZ] uviedla, že v auguste predala najvyšší objem domácej meny od roku 2007 v záujme jej oslabenia. Novozélandský dolár, prezývaný kiwi, bol podľa RBNZ neopodstatnene a neudržateľne silný. Po tom, ako RBNZ priznala masívne augustové intervencie na úrovni až 521 mil. NZD, oslabil kiwi na najnižšiu úroveň za viac ako rok.

KOMODITNÉ TRHY

Komu sa v septembri nedarilo, boli komodity. Silnejúci americký dolár, nepriaznivé prospekty čínskeho rastu a prebytok ponuky. To sú hlavné faktory, ktoré sa pričinili o pokles cien komodít na najnižšie úrovne od vypuknutia globálnej finančnej a neskôr hospodárskej krízy. Hodnota indexu, ktorý sleduje ceny 22 najvýznamnejších komodít ako sú ropa, drahé kovy či obilniny, poklesla uplynulý týždeň na najnižšiu úroveň za 5 rokov. Striebro za ostatný mesiac zlacnelo o takmer desatinu, no ďaleko za ním so stratami nezaostali ani ďalšie drahé kovy ako platina či zlato. Dvojciferné percentuálne poklesy cien si za posledný mesiac pripísali aj viaceré poľnohospodárske komodity na čele so sójou a pšenicou.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices