Monika Smolková
Monika Smolková© European Union 2014 EP

Smolková: Naša práca vyšla na zmar, čerpanie eurofondov je pozastavené

Monika Smolková
Monika Smolková© European Union 2014 EP

Europoslanci ešte v predchádzajúcom volebnom období vybojovali cenné víťazstvo. Víťazstvo v podobe 500 miliónov eur z eurofondov a predĺženie ich čerpania až do roku 2015, teda o rok dlhšie ako to bolo pôvodne určené. Túto možnosť okrem nás získali aj Rumuni. Prišla však rana. Nateraz je čerpanie pozastavené.

Ako pri rozhovore pre EuropskeNoviny.sk uviedla europoslankyňa Monika Smolková, našli sa formálne, aj neformálne nedostatky, ktoré pozastavenie čerpania spôsobili. Podľa nej je situácia o to smutnejšia, že europoslanci takto pred rokom urputne bojovali v europarlamente, aby nám bola udelená výnimka a teraz ich úsilie vyšlo nazmar. Peniaze boli určené na rozvoj regiónov Slovenska.

Smolková si tento krok Európskej komisie (EK) vysvetľuje ako odpoveď na naše postoje a vyjadrenia na adresu ukrajinsko – ruského konfliktu a ako súčasť sankcií, ktoré EK v tomto čase prijíma. Na druhej strane však s názorom premiéra Fica súhlasí: „Sankcie sú potrebné, keď majú pozitívny dopad. Mali by vyvolať u sankcionovaného nápravu, zmenu jeho správania. Dnes však môžeme konštatovať, že prvé sankcie poškodili nielen Rusko, ale aj všetky štáty Únie. Tade cesta zrejme nevedie, a toto lídri Únie nechcú počuť.“

Obranou je vlastný audit

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Naše Ministerstvo financií by svojim vlastným auditom, podľa Smolkovej, malo dokázať, že čerpáme eurofondy efektívne, transparentne a bez vážnych nedostatkov. Len takto by EK uvoľnila čerpanie. Na tento proces sa viaže ďalšie čerpanie pre rozpočtové obdobie  2014 – 2020, ktoré takto brzdíme.

Čerpanie štrukturálnych fondov má svoje jasné pravidlá a tie by nemali byť v jednom balíku so sankciami ako to komunikuje EK. Smolková dodáva: „Politická otázka by v tomto prípade mala ísť bokom. O tej sa má rokovať a rozhodovať v Parlamente, Komisie a Rade na základe väčšinového hlasovania. Eurofondy sú však otázkou zodpovednosti a disciplíny pri ich čerpaní.“

O tkl

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices