Európske firmy presúvajú svoje výroby mimo EÚ! Aj o tom sú nadchádzajúce rokovania

EP
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

V zozname tém nadchádzajúcich rokovaní Európskeho parlamentu je okrem emisií CO2, lesov aj ochrana osobných údajov nás, „bežných smrteľníkov“.

Etický kódex pre eurokomisárov

Rokovania sa budú týkať aj nového etického kódexu pre členov Európskej komisie. Ten, podľa jeho autorov, nezohľadnil takmer žiadne z 28 odporúčaní, ktoré pripravil EP. Eurokomisári by mali rozmýšľať o jeho väčšej účinnosti a mali by si ho hlavne prečítať. Aj o tom je ich vypočúvanie.

Európske firmy presúvajú svoje výroby mimo EÚ, poslanci o tom rokujú

Výrobcovia ocele, cementu a železa presúvajú svoje produkcie do krajín, kde je financovanie emisií lacnejšie.

Príklad z bežnej praxe

60 wattová „obyčajná“ žiarovka, ktorou svietite v priemere 3 hodiny denne, spotrebuje ročne také množstvo elektriny pri výrobe ktorého sa do ovzdušia uvoľní 42 kg CO2. Úsporná žiarivka množstvo CO2 zníži na 9 kg a keby sme žiarivku nahradili LED žiarovkou tak by to bolo „len“ 4,8 kg  CO2 ročne. Takéto množstvo CO2 na druhej strane dokáže spracovať jeden veľký strom za približne polroka.

Oxid uhličitý je bežnou súčasťou zemskej atmosféry, pričom jeho koncentrácia v ovzduší kolíše. V dôsledku emisií priemyslu jeho priemerná koncentrácia vo vzduchu stále rastie. Koncom roku 1997 na Konferencii o ovzduší konanej v Japonsku (Kjóto), dospeli rokujúce krajiny k prijatiu obmedzení pre produkciu CO2. Tieto obmedzenia sú známe pod názvom Kjótsky protokol. Nárast CO2 v ovzduší je považovaný za hlavnú príčinu globálneho otepľovania, je spôsobený hlavne spaľovaním fosílnych palív a úbytkom lesov. Preto aj znižovanie emisií CO2 patrí k problémom dnešného pretechnizovaného sveta. Nasledujúca konferencia sa bude konať v decembri tohto roku v Lime v Peru.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Lesníci v pohotovosti

Plocha lesov v Únii dnes zaberá 35 percent z celkovej plochy pevniny. Riadenie lesov a ich efektívne využívanie s ohľadom na jeho prirodzenú funkciu je tiež naliehavou otázkou a bude o tom rokovať aj Výbor pre poľnohospodárstvo  v EÚ.

Spoza mláky nás sledujú

Národná bezpečnostná agentúra USA vyhľadáva a zhodnocuje rôzne údaje. Ľudom, ktorí sa na ochranu osobných údajov pozerajú inými očami to zrejme aj naďalej bude prekážať. 27.11.32013 Brusel vydal výzvu na obnovenie dôvery v dátové toky medzi EÚ a USA. Európska komisia zároveň predstavila opatrenia, ktoré treba prijať. Ide o reakciu na hlboké znepokojenie vyvolané odhalením rozsiahlych amerických programov na zhromažďovanie spravodajských informácií, ktoré negatívne ovplyvnili transatlantické vzťahy.

Pre viac informácií si pozrite priložené video:    

O tkl

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices