Knut Fleckenstein
Knut Fleckenstein © European Union 2014 - source:EP

Knut Fleckenstein: Trhy aj na východ od Ukrajiny sú dôležité

Knut Fleckenstein
Knut Fleckenstein © European Union 2014 – source:EP

Po podpise asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou je „na ťahu“ Ukrajina. Ako využije túto perspektívu a od kedy by mohla rátať s členstvom v Únii ukáže nadchádzajúce obdobie. Je treba do rozhovorov zainteresovať aj Rusko? Ako vyhodnotí Ukrajina svoje trhy na východe z pohľadu spoločnej európskej perspektívy?

Knut Fleckenstein, nemecký europoslanec a sociálny demokrat odpovedá na otázky Borisa Tarasiuka, ukrajinského poslanca, bývalého ministra zahraničných vecí a bruselského univerzitného profesora Michela Liegeoisa, odborníka na riešenie medzinárodných konfliktov.

Trhy na východ od Ukrajiny sú dôležité

Asociačná dohoda medzi EÚ a Ukrajinou je podpísaná, avšak účinnosť hospodárskej sekcie je zastavená do konca budúceho roku. Ukrajina týmto na jednej strane získa čas. Podľa Fleckensteina však ďalej obchoduje so svojimi východnými partnermi, čo síce Únia považuje za ekonomicky výhodné, avšak na druhej strane otázkou zostáva ako bude Ukrajina viesť svoje hospodárstvo v budúcnosti. „Je táto situácia darom pre Rusko?“, pýtajú sa bruselské médiá.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Kontaktná skupina na Ukrajine

Túto myšlienku EÚ už vytvorila a realizuje ju prostredníctvom pozície vysokej predstaviteľky pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Je ňou Federica Mogherini. Jej jednanie je však podmienené a obmedzované predstavami lídrov jednotlivých členských štátov o zahraničnej politike. V otázke postupu voči Ukrajine musia byť v prvom rade jednotné členské štáty EÚ. Fleckenstein priznáva: „Únia nedokáže hovoriť jednohlasne, ani pripraviť politiky vychádzajúce z kompetencií štátov“

Pre viac informácií si pozrite priložené video:

O tkl

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices