Česká koruna voči euru posilnila, euro naďalej klesá

česká koruna
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Aj začiatkom minulého týždňa sa euro držalo na úrovni svojho minima z novembra 2012 a jeho cena sa pohybovala v rozmedzí 1,2665 EURUSD až 1,2715 EURUSD. Napokon uzavrelo prvý pracovný deň v strede tohto rozpätia na úrovni 1,2685 EURUSD. Utorkové zverejnenie inflačných dát z eurozóny za mesiac september spôsobilo strmý pád eura z úrovne 1,2680 EURUSD o celú figúru na 1,2580 EURUSD. Prvý odhad Eurostatu totiž ukázal, že cenový rast v menovom bloku v prvom jesennom mesiaci opäť spomalil a to už len na 0,3 % medziročne. Streda sa niesla v znamení očakávaní výsledkov štvrtkového zasadnutia ECB, takže najobchodovanejší pár sveta sa pohyboval v úzkom pásme v okolí hladiny 1,2600 EURUSD.

Euro si vo štvrtok voči doláru pripisovalo zisky a v priebehu dňa posilnilo až na dohľad hladiny 1,2700 EURUSD. „Avšak aj vplyvom toho, že na zasadnutí ECB nedošlo k žiadnym prekvapeniam ohľadom nastavenia sadzieb, technickú úroveň spoločná mena eurozóny prelomiť nedokázala a do samotného záveru obchodovania časť ziskov zmazala“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Deň tak ukončila na úrovni 1,2670 EURUSD. Aj v samom závere týždňa došlo k oslabeniu spoločnej meny eurozóny. Po zverejnení výsledkov z amerického trhu práce, kde rezort práce uviedol, že v septembri bolo v ekonomike USA [okrem poľnohospodárstva] vytvorených až 248 tis. nových pracovných miest [odhady hovorili o 215 tisíc], sa euro prepadlo prudko smerom nadol a atakovalo hladinu 1,2500 EURUSD. Týždeň tak uzavrelo neslávne na úrovni 1,2516 EURUSD.

Obchodovanie s menami nášho stredoeurópskeho regiónu bolo uplynulý týždeň zmiešané. Česká koruna sa voči euru posilnila z pondelkovej úrovne 27,538 na piatkovú úroveň 27,480 EURCZK. Zhodnotil aj maďarský forint, ktorý sa v pondelok nachádzal na úrovni 311,68 EURHUF, ale koncom týždňa na úrovni 309,99 EURHUF. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch spomínaných mien poľský zlotý mierne oslabil a to z úrovne 4,1798 EURPLN na úroveň 4,1913 EURPLN.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Minulotýždňové zasadnutie ECB prekvapenia neprinieslo

Uplynulý štvrtok sa uskutočnilo zasadnutie ECB, ktoré v súlade s očakávaniami zmenu úrokových sadzieb neprinieslo. Centrálni bankári však zverejnili podrobnosti plánovaných nákupov cenných papierov a to vo forme ABSPP [cenné papiere kryté aktívami] aj CBPP [kryté dlhopisy].

Tento týždeň budeme svedkami zasadnutí centrálnych bankárov z dvoch krajín, ktoré pravidelne sledujeme. V stredu 8. októbra sa stretnú predstavitelia poľskej NBP a vo štvrtok 9. októbra britskej BoE. V prípade NBP očakávame, že dôjde k ďalšiemu zníženiu úrokovej sadzby v krajine a to z úrovne 2,50 % na úroveň 2,25 %, teda pokles o – 0,25 p. b. Britskí centrálni bankári by podľa našich aj trhových očakávaní mali ponechať úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 0,50 %.

Cena ropy Brent prekonala dvojročné minimá

Začiatkom minulého týždňa cena ropy Brent zaznamenala mierny nárast, keď presiahla úroveň 97 dolárov za barel. Ďalej nasledovalo už len jej postupné znižovanie. Slabé ekonomické signály z Číny a Európy, pretrvávajúca prevaha ponuky nad dopytom, ale aj silnejší americký dolár sa v utorok a stredu podpísali pod oslabenie ropy Brent na úroveň 94,16 USD za barel, čo predstavuje dvojročné minimum. Pokles cien ropy sa nezastavil ani vo štvrtok, kedy sa barel severomorskej zmesi na trhu obchodoval za 93,42 dolárov. Oslabovanie pokračovalo aj v piatok, kedy vplyvom silnejúceho dolára v dôsledku priaznivých údajov z amerického trhu práce uzavrela týždeň na úrovni 92,31 USD za barel.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices