Chcete rozbehnúť vlastný biznis? Potom patríte medzi nepatrnú menšinu

Láka vás myšlienka, aké by to bolo byť „sám sebe pánom“? Alebo dokonca už aj pracujete na tom, aby ste mohli rozbehnúť svoj vlastný biznis? Tak v tom prípade patríte medzi iba nepatrné percento našincov, ktorí majú v pláne v nasledujúcom roku odštartovať vlastnú podnikateľskú dráhu.

podiel obyvatelov ktori maju v plane

„Z nedávnych prieskumov totiž vyplynulo, že Slováci sa do podnikania príliš nehrnú. Iba tretina Slovákov by pred statusom zamestnanca uprednostnila vlastnú podnikateľskú dráhu“, uviedla Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky. Slovensko sa tak v rebríčku podnikaniachtivých európskych národov zaradilo do poslednej tretiny. Najčastejším dôvodom, pre ktorý by sa Slováci radi vydali na vlastnú podnikateľskú dráhu, je osobná nezávislosť [56 % opýtaných]. Pre 27 % našincov je lákadlom sloboda v rozhodovaní „kde a kedy budem pracovať“ a viac než pätinu láka vidina vyššieho zárobku. Naopak, najväčšie obavy pri pomyslení na vlastnú podnikateľskú dráhu, vzbudzuje riziko bankrotu, ale aj obavy z nepravidelného príjmu a riziko straty vlastného majetku.

Z najnovšieho prieskumu amerického inštitútu Gallup vyplynulo, že v nasledujúcich 12 mesiacoch má v pláne rozbehnúť svoj vlastný biznis len 1 % Slovákov. Spomedzi 25 krajín únie, ktoré sa prieskumu zúčastnili, je tento podiel u nás najnižší. V podstate to len dáva za pravdu tomu, že Slováci sa do podnikania príliš nehrnú. O moc lepšie však na tom nie sú ani Taliani a susední Rakúšania, kde plánujú rozbehnúť biznis len 2 % obyvateľov.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Spomedzi krajín EÚ sú podnikaniachtiví predovšetkým Cyperčania, kde až 11 % obyvateľov plánuje začať v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov podnikať. Za nimi nasledujú Španieli a Bulhari s podielom 6 % obyvateľov. Nielen Slováci, ale ani Európania sa príliš na rozbiehanie vlastného biznisu nechystajú. V celej EÚ majú totiž takéto plány len 4 % obyvateľov, čo je v porovnaní s celosvetovým priemerom [14 %] pomerne málo. Ešte žalostnejšie však toto číslo vyznieva v porovnaní so subsaharskou Afrikou [35 % obyvateľov] a strednou, východnou a severnou Afrikou [23 %]. Väčšie ambície či chuť podnikať ako Európania majú aj obyvatelia amerického [15 %] a ázijského kontinentu [12 %].

O ram

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices