Záborská: Junckerov tím má silné aj slabšie články

Anna-Zaborska
Anna Záborská, slovenská europoslankyňa. PHOTO: Flickr.

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská je spokojná s celkovou úrovňou navrhnutých kandidátov na eurokomisárov. K najsilnejším kandidátom podľa nej patrila belgická kandidátka Marianne Thyssen, ale aj Slovák Maroš Šefčovič.

“Marianne Thyssen sa doteraz ako europoslankyňa roky venovala prevažne ekonomickým témam a zlepšovaniu podnikateľského prostredia. Bolo vidieť, že táto skúsenosť jej umožňuje vidieť nové portfólio sociálnych vecí a pracovnej mobility veľmi realisticky. Maroš Šefčovič zase ukázal, že je skúsený harcovník, ktorému zmena portfólia nerobí žiaden problém,” zhrnula Anna Záborská svoje hlavné dojmy po celotýždňovom vypočúvaní kandidátov na eurokomisárov vo výboroch Európskeho parlamentu.

Záborská ako členka Výboru pre rozvoj (DEVE) položila otázky dvom budúcim eurokomisárom. Cyperského kandidáta Stylianidesa sa pýtala na humanitárnu pomoc EÚ pre kresťanov v Iraku a Sýrii. Chorvátskemu kandidátovi Mimicovi zase položila otázku týkajúcu sa dodržania záväzku vyčleniť 20% rozpočtu rozvojovej politiky na financovanie základných sociálnych služieb a stredoškolského vzdelávania.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

“Zmyslom týchto otázok bolo preveriť, či sa kandidáti orientujú vo svojich portfóliách. No otázky poslancov zároveň naznačujú budúcim komisárom aj to, o ktoré témy je v Európskom parlamente zvýšený záujem. Som rada, že som mohla využiť túto príležitosť a znovu upozorniť na to, že kresťania v Iraku a Sýrii sú odkázaní na pomoc EÚ,” zdôraznila Záborská.

O ram

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices