Anna Záborská: Dajme Sacharovovu cenu irackým kresťanom, Únia a svet musia reagovať na ich utrpenie

Anna Záborská. Sacharov
Anna Záborská. PHOTO:© European Union 2014/Andrej Sacharov. PHOTO: Flickr.

S návrhom dať Sacharovovu cenu irackým kresťanom, ktorí zažívajú perzekúcie, zo svojich domovov musia utekať a nemôžu slobodne vyjadriť svoj názor a náboženský postoj, prišla europoslankyňa Anna Záborská.

Irackí biskupi v europarlamente

Cirkevní predstavitelia začali komunikovať s Európskym parlamentom a predstaviteľmi Únie prvý krát v roku 2000. Boli to traja biskupi, z Babylonu, Bagdadu a Musulu, ktorí predniesli svoju požiadavku Únii. Prosili, aby sa Únia zastala kresťanov v týchto oblastiach. Záborská ako pamätníčka rokov 1968 aj 1989 hovorí: „Pamätám sa ako to prebiehalo u nás. V 68-mom sa k nám západná Európa nepripojila a nechala nás napospas Sovietskemu zväzu. Aj v 89. chvíľu trvalo, kým naše oslobodzujúce hnutie západ podporil. To sa nesmie opakovať!“

Kresťania z Iraku si zaslúžia našu pozornosť

Anna Záborská v rozhovore pre EuropskeNoviny.sk vyzdvihla zásluhy predstaviteľov kresťanskej cirkvi na území Iraku: „Európska únia nemôže ďalej ignorovať situáciu v Iraku, pretože len od začiatku tohto roku Hnutie Islamský štát vyhnalo 120 tisíc kresťanov z ich domovov. Keď by chceli vo svojich domovoch zostať, museli by konvertovať na islam, alebo zaplatiť rentu. Podľa môjho názoru spĺňajú kritéria, ktoré sú podmienkou pre získanie Sacharovovej ceny. Týmto udelením by sme problém zviditeľnili pred svetom.“

Sacharovova cena a jej pravidlá

Sacharovova cena je cenou za boj za ľudské práva a slobodu myslenia. Každoročne 10. decembra od roku 1988 ju udeľuje Európsky parlament (EP). Tento deň OSN ustanovila ako Deň ľudských práv. Do užšieho výberu sa tohto roku dostali siedmi nominovaní a Konferencia predsedov EP vyberie tohtoročného laureáta spomedzi prvých troch. Je spojená s odmenou vo výške 50 tisíc eur. Záborská pre obhájenie svojho návrhu udáva, že je namieste, aby aj ochrana menším a dodržiavanie zmlúv patrili do rozšíreného štatútu o rešpektovaní základných ľudských práv.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Prví traja

Mahmúd al-Asálí (in memoriam) a Louis Raphaël Sako. Al-Asalí bol moslimský profesor práva, ktorý odhalil prenasledovanie kresťanov v severnom Iraku a bol zabitý bojovníkmi Islamského štátu. Sako je hlavou chaldejskej katolíckej cirkvi v Iraku. Oboch navrhla skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), slovenská kresťansko-demokratická poslankyňa Anna Záborská a 66 ďalších poslancov.

Mouad Belghouat, Alá Jákubí a Alá Abdal Fatáh. Trojica prenasledovaných umelcov a politických aktivistov z Maroka, Tuniska a Egypta. Nominácia zo strany Európskej zjednotenej ľavice – Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL).

CREDO, Otvorené dvere, Oeuvre d’Orient a Pomoc cirkvi v núdzi. Kresťanské organizácie na podporu ohrozených kresťanov na Blízkom východe. Nominácia presadená francúzskym kresťansko-demokratickým poslancom Philippom Juvinom s podporou ďalších 60 poslancov.

Kto bol Andrej Sacharov?

Ruský fyzik Andrej Dmitrijevič Sacharov (1921-1989) bol nositeľ Nobelovej ceny za mier v roku 1975, objaviteľ vodíkovej bomby a bojovník za slobodu vyjadrovania a názorovú slobodu. V ZSSR ho považovali za disidenta s podvratnými názormi. V roku 1980 ho zo Sovietskeho zväzu vyhostili a zbavili všetkých vyznamenaní. V marci 1989 sa dostal do nového sovietskeho parlamentu, v decembri však zomrel na infarkt.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices