EÚ bude pomáhať migrantom a obetiam obchodovania s ľuďmi

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

EÚ oznámila nový projekt v hodnote viac ako 10 miliónov eur na podporu a ochranu práv migrantov pohybujúcich sa medzi rozvojovými krajinami. Projekt sa zameriava na dva typy migrantov: tých, ktorí vykonávajú domáce práce v prijímajúcej krajine a tých, ktorí sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi.

Mnoho rozvojových krajín nemá primerané politické opatrenia pre migráciu a zamestnanosť. V rámci svojho hospodárskeho rozvoja sa spoliehajú najmä na migrujúcu pracovnú silu. Migranti sú tak zraniteľnou skupinou a často sa stávajú obeťami nútenej práce –  najmä v odvetví domácich prác. Predstavujú tiež ľahký cieľ sietí obchodovania s ľuďmi.

Komisár Piebalgs vyhlásil: „Tento projekt navrhuje nový prístup zameraný na migráciu medzi rozvojovými krajinami. EÚ je pevne odhodlaná riešiť problém obchodovania s ľuďmi a nútenej práce – niektorých z najhorších foriem moderného otroctva a tiež zlepšiť práva migrantov všeobecne. Je nám jasné, že musíme spolupracovať s občianskou spoločnosťou, aby sme sa uistili, že dôstojnosť migrantov bude rešpektovaná.“

Vďaka projektu bude migrantom a ich rodinám poskytnutá priama sociálna pomoc a ochrana. Podpora bude spočívať v prístupe k zdravotnej starostlivosti, právnej pomoci a reintegračným opatreniam, ako sú školenia alebo tlmočnícke služby. Projekt bude realizovaný Medzinárodnou federáciou spoločností Červený kríž a Červený polmesiac a bude sa zameriavať na nasledujúce krajiny:

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Afrika – Etiópia a Zimbabwe

Amerika – Dominikánska republika, Ekvádor a Honduras

Ázia – Indonézia, Nepál, Thajsko, Kazachstan, Rusko a Tadžikistan

Stredný východ a severná Afrika – Jordánsko, Libanon a Maroko

O tib

Odporúčame pozrieť

Komisia víta prelomovú dohodu o prísnejších pravidlách boja proti obchodovaniu s ľuďmi

Komisia víta politickú dohodu medzi Európskym parlamentom a Radou o prísnejších pravidlách boja proti obchodovaniu s …

Consent choices