EÚ zriadila v Stredoafrickej republike darcovský fond Nádej

Stredoafrica republika
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska únia začala prvý z troch darcovských projektov pre Stredoafrickú republiku. „Bêkou” fond zriadila s podporou Francúzska, Nemecka a Holandska. „Bêkou” znamená v preklade z jazyka Sango, ktorý je jazykom v SAR, nádej. Počiatočný rozpočet je fondu vo výške 64 miliónov €, pričom Brusel sa bude snažiť  na budúci rok získať viac prostriedkov.

Projekt zabezpečí obyvateľom Stredoafrickej republiky lepší prístup k zdravotnej starostlivosti, vytváranie pracovných miest, obnovu poškodenej infraštruktúry v hlavnom meste Bangui. EÚ má v pláne tiež zlepšiť postavenie žien a pokúsiť sa o ich ekonomickú integráciu.

Prostriedky prvého projektu pôjdu na obnovu zdravotných zariadení v krajine, na vyškolenie nových lekárov, na nákup liekov a na podporu ministerstva zdravotníctva.

Druhý projekt bude zameraný na zlepšenie hospodárskych a sociálnych podmienok znevýhodnených štvrtí v Bangui. Počíta sa s obnovou kanalizácie, komunikácií, chodníkov a vodovodných sietí. Do projektu by mali byť zapojení aj miestni obyvatelia, ktorí budú odborne zaškolení.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

V treťom projekte sa vytvoria spoločenské priestory, ktoré ponúknu ženám poradenstvo a školenia v oblasti zdravia, výživy, riešenia konfliktov a psychologických konzultácií. Ženy sa okrem toho môžu naučiť aj ekonomickému hospodáreniu vďaka prístupu k finančným službám.

Európska únia sériu darcovských projektov začala ako reakciu na krízu, ktorá vypukla v SAR v roku 2012. Ide o spojenie humanitárnej pomoci s dlhodobou rozvojovou pomocou a tiež vojenskou pomocou, ktorá má zabezpečiť bezpečné prostredie. Tento krok schválila aj OSN.

O mon

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices