Pre eurofondy prídeme o desiatky miliónov

euro
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Pre nepodarené eurofondy prídeme o desiatky miliónov eur. Opoziční poslanci však upozorňujú na to, že suma osemdesiat miliónov sa ešte môže zvýšiť. To by znamenalo veľkú dieru v štátnej kase.

Opozičná a vládna matematika je zásadne rozdielna. Kým opozícia hovorí o 205 miliónoch, ktoré sme nenávratne stratili, ministerstvo financií tvrdí niečo iné.

Pre vážne nedostatky, korupciu, či porušenia zákonov, nám Európska komisia nevráti po náročných rokovaniach našťastie len osemdesiat miliónov eur. Túto sumu, sme teda zaplatili všetci zo štátneho rozpočtu. Opozícia ale hovorí ešte aj o sume 168 miliónov z predošlej kontroly a o riziku ďalších projektov.

„Tehotenský test, ktorý nám urobili bruselskí audítori v eurofondoch, dopadol na dve čiarky,“ opísal výsledok auditu poslanec Jozef Mihál. „Účet bude narastať. Od ministrov chceme vedieť, kde sa táto suma zastaví a kto za to ponesie zodpovednosť,“ dopĺňa poslanec Miroslav Beblavý.

„Všetky operačné programy, ktoré boli pozastavené z týchto nezrovnalostí výkonu auditu, by mali byť tento týždeň uvoľnené. Na základe toho predpokladáme negatívny vplyv na rozpočet vo výške osemdesiat miliónov,“ vyhlásil štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. „Suma 168 miliónov sa týka predchádzajúcich rokov a nesúvisí s rokom 2014,“ dodal.

O koľko ešte prídeme?

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Keďže ide o projekty z čias Ficovej prvej vlády, opozícia na sume trvá. A okrem toho upozorňuje na to, že ranou pre rozpočet môže byť ešte aj katastrofálne čerpanie eurofondov, hoci štátna kasa rátala, že z nich zhltne cez tri miliardy eur. „K súčasnému dňu sa hovorí o 430 miliónoch eur, ktoré prišli na Slovensko. Všetko ostatné sú len peniaze na ceste,“ informoval poslanec Jozef Viskupič.

Ďalšou vážnou prekážkou sú aj ďalšie, vo vzduchu visiace faktúry – viac ako 330 miliónov eur – kde je otázne koľko a či nám európska komisia preplatí.

Kde sa tento účet končí a či po rokoch škandálov pri čerpaní eurofondov aj niekto ponesie zodpovednosť, tak to sa chcú poslanci pýtať ministrov na mimoriadnych parlamentných výboroch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices