Prečo má EÚ pristúpiť k Transatlantickej dohode o voľnom obchode?

TTIP
Aktivisti proti TTIP. PHOTO: Flickr.

Dohoda o voľnom obchode medzi Úniou a Spojenými štátmi americkými je na verejnosti známa predovšetkým pre zatajovaný obsah zmluvy a tajné rokovania. Aktivisti protestujúci proti jej prijatiu hovoria o zaplavení nášho trhu GMO potravinami a kuracinou, dezinfikovanou chlórom.

Predstavitelia Únie však hovoria, že takáto dohoda by výrazne uľahčila obchodné vzťahy na oboch stranách Atlantiku. Každý tretí obchod vo svete je práve medzi EÚ a USA. Denne tak precestujú 2 miliardy eur. Už dnes USA dovážajú do Európy ročne 100 miliónov ton tovaru. TTIP má zvýšiť obchody a hlavne odobrať byrokratické barly, ktoré vznikajú pre rozdielne pravidlá oboch ekonomík.

Prvým krokom TTIP má byť zrušenie ciel. Podľa európskych propagátorov dohody tak každá rodina v Európe ušetrí za rok 545 eur. Podľa oficiálnych odhadov zarobí európska ekonomika len na tejto dohode 119 miliárd ročne.

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

Voľný obchod zaručí skončenie amerického zákona „Buy American“, ktorý prikazoval americkým verejným orgánom nakupovať americké služby. To otvorí možnosti európskym investorom. Obchodovať by sa malo aj s finančným a investičnými službami.

O mve

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices