Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič, slovenský eurokomisár. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Na ktorej stoličke skončí Šefčovič? V hre je podpredsedníctvo Komisie

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič, slovenský eurokomisár. PHOTO: © European Union 2014 EP.

BRUSEL – Maroš Šefčovič možno nebude eurokomisárom pre dopravu. Po veľmi pravdepodobnom vypadnutí Slovinky Alenky Bratušek z hry po nej môže zdediť jej rezort a stať sa podpredsedom Európskej komisie.

Šefčovič minulý týždeň europoslancov z dopravného výboru na vypočúvaní bez problémov presvedčil. Tí mu krátko po jeho skončení dali zelenú.

Slovinku Alenku Bratušek poslanci pravdepodobne navrhnú vyradiť z Junckerovho tímu. Ako jednu z možností chcú zákonodarcovia navrhnúť, aby jej rezort energetickej politiky získal práve Šefčovič.

Stal by sa tak opäť podpredsedom Európskej komisie a na starosti by mal energetickú a klimatickú politiku Euróskej únie.

Doprava a vesmír pre Maďara

Jeho pôvodný rezort dopravy a vesmíru by získal Maďar Tibor Navracsics, ktorému poslanci zobrali kultúru a vzdelávanie.

Túto agendu by zasa dostala terajšia slovinská europoslankyňa Tanja Fajonová. Špekulácie europoslancov potvrdilo viacero zdrojov.

Opakované stretnutie

O opakované vypočutie pred europoslancami požiadala sama niekdajšia slovinská premiérka Alenka Bratušek, kandidátka na funkciu podpredsedníčky Európskej komisie pre energetickú úniu. Urobila tak po tom, čo za svoje prvé vystúpenie zožala tvrdú kritiku.

V stredu večer mali o jej kandidatúre rozhodnúť poslanci z výboru pre životné prostredie a pre priemysel, výskum a energetiku. Bolo pravdepodobné, že by ju odmietli.

Prvé informácie, ktoré zverejnili na twittri niektorí europoslanci za Zelených, hovorili o tom, že kritizovaná Slovinka sama rezignovala na možné členstvo v komisii Jeana-Claudea Junckera.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Podľa slovinskej televízie to ale Bratušek poprela. Jednoznačne to na pravidelnej tlačovej konferencii Európskej komisie odmietla tiež Junckerova hovorkyňa Natasha Bertaud.

Dodala, že Bratušek je stále navrhnutou eurokomisárkou za Slovinsko. „Nebudem špekulovať o iných scenároch, zvlášť nie pred tým, ako Európsky parlament zhodnotí jej vypočutie,“ podotkla Bertaud.

Vyšetrovanie nominácie Bratušek

Predseda komisie, ktorá by mala začať pracovať od novembra, je podľa svojej hovorkyne v stálom kontakte ako s predsedom europarlamentu Martinom Schulzom, tak so šéfmi jednotlivých politických skupín.

Práve tí by mali vo štvrtok vydať záverečný verdikt zo stretnutí s kandidátmi na eurokomisárov. Európsky parlament by potom mal o Komisii ako takej hlasovať na konci októbra.

V pondelok Bratušek skritizovali europoslanci nielen za jej chabú znalosť problematiky, ale tiež za spôsob, akým sa v zásade do Komisie sama nominovala. V Slovinsku nomináciu teraz vyšetrujú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič sa v nedeľu pripojil k blahoželaniu šéfky EK …

Consent choices